Elke dag watersportdag

Elke dag watersportdag

Watersportdag - Dag van de Watersport
Watersport in het zwembad in Sneek

Elk jaar telt 365 dagen en soms doen we ééntje bij. Om de zaak weer recht te trekken. En voor elke dag hebben we tegenwoordig wel een speciale betekenis gevonden. ’t Meest bijzondere vind ik nog de ‘Dag van de Arbeid’. In veel landen is dit een nationale feestdag. Dan hebben de werknemers vrij. Dat heb ik altijd een beetje merkwaardig gevonden. Vrij op de dag dat we de arbeid loven. Enfin, ik leg me daar gemakkelijk bij neer en ga na zo’n overweging snel over tot de orde van de dag.

Dag van de Watersport

Over bijzondere dagen gesproken. In Nederland kennen we sinds kort de Dag van de Watersport. Wanneer deze dag is ontstaan, kan ik mij niet herinneren, maar het is iets van de laatste tijd. Gelukkig blijft het niet bij deze dag. In dit geval gaat het om de aftrap van een week vol watersportactiviteiten verspreid over het hele land. Vooral watersportverenigingen nemen initiatieven om jong en oud enthousiast te maken voor bezigheden op, aan of bij het water.

Nu juich ik elk initiatief om mensen het water op te krijgen van harte toe, maar bij een nieuwe ‘Dag van…’ begint het toch een beetje te kriebelen. Niet vanwege de naam of het concept. Ook niet omdat het zou ontbreken aan enthousiasme bij de organisatoren. Voor alle duidelijkheid: niets dan lof voor mensen die tijd en energie steken om anderen enthousiast te maken voor hun favoriete tijdverdrijf.

Elke dag op het water

Nee, het gaat wat dieper. De ‘Dag van de Watersport’ en zelfs de ‘Week van de Watersport’ is voor mij niet genoeg. Net als velen zou ik het liefst elke dag op het water zitten. En de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik bijna alles wat te maken heeft met boten en water leuk vind. Zeilen met een open bootje op de plas? Je kunt me er voor uit bed halen. Een oversteek met een riant kajuitjacht? Bel me en ik ben al onderweg. Varen op een traditioneel schip? Ik kan niet wachten.

Optimisme in het zwembad

In mijn woonplaats Sneek, het hart van het Friese merengebied, organiseerde het plaatselijke zwembad laatst een bijzonder watersportevenement. Buiten was het guur, maar binnen heerste een aangenaam klimaat. In het bad lag een Optimistje en jonge zeilhelden leerden er hoe ze zich kunnen redden als het bootje omslaat. Geweldig om te zien hoe enthousiast de jeugd kan worden van water en bootjes. Ze kunnen bijna niet wachten tot ze echt de plas op mogen.

Gewoon naar een zwembad

Dit alles doet me denken aan Valentijn, de hoofdpersoon in een populaire Nederlandse tv-serie. In de laatste aflevering hoorde ik hem zeggen: “Elke dag is Valentijnsdag”. Daarmee imponeert hij zijn vrouwelijk tegenspelers die stuk voor stuk bezwijken voor zijn charmes. In navolging van deze succesvolle acteur stel ik voor dat we vanaf nu van elke dag een watersportdag maken. Een dag, zelfs een week per jaar. Dat is toch veel te weinig? En als we het buiten te koud vinden gaan we gewoon naar een zwembad. Kan ook heel leuk zijn.

Zie ook www.watersporters.nl. (Deze column is eerder gepubliceerd op www.zeilhelden.nl. Foto: Sandrine Röell)


advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.

ReizenReizen

Meer berichten

 • Volop variatie in Hellevoetsluis

  Volop variatie in Hellevoetsluis

  Dat Hellevoetsluis een vestingstad is wisten we wel, maar dat je in en rond de vestingwerken zoveel kunt beleven hadden we ons nooit gerealiseerd. Ons verblijf in de stad aan het Haringvliet was een echte ontdekkingsreis. Hier kun je heerlijk wandelen rond en in de vesting of in het nabijgelegen natuurgebied, er is strand en […]

  Lees meer…


 • In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  Op de ankerplek bij het Stoommuseum in Medemblik waait het drie dagen stevig uit het zuidwesten. Zodra we een noordelijk windje krijgen, besluiten we naar het zuiden te zeilen. Volgens de weersverwachting staat er de komende dagen een oostelijke wind. Daar willen we van profiteren. Hellevoetsluis is onze bestemming en als de wind doet wat…

  Lees meer…


 • Voor anker bij het Stoommuseum

  Voor anker bij het Stoommuseum

  In al die jaren dat we op het IJsselmeer hebben gezeild, zijn we nog nooit in het kommetje bij het Stoommuseum in Medemblik geweest. Prachtige plek waar je beschut kunt liggen voor bijna alle winden. Strandje in de buurt. Er is zelfs een steiger waar je comfortabel uit je bijboot kunt stappen om even de…

  Lees meer…


 • In Medemblik wachten op de stoomtram

  In Medemblik wachten op de stoomtram

  Na enige discussie worden we het eens, met de NOMAS zijn we zeker tien jaar niet in Medemblik geweest. Tijd voor een bezoek aan deze historische stad. Ook willen we graag de stoomtram eens van nabij zien en een wandeling maken rond kasteel Radboud. Dat lukt. We mogen zelfs de werkplek van de twee machinisten…

  Lees meer…


advertentie


Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.