Watersportdag - Dag van de Watersport

Elke dag watersportdag

Watersportdag - Dag van de Watersport
Watersport in het zwembad in Sneek

Elk jaar telt 365 dagen en soms doen we ééntje bij. Om de zaak weer recht te trekken. En voor elke dag hebben we tegenwoordig wel een speciale betekenis gevonden. ’t Meest bijzondere vind ik nog de ‘Dag van de Arbeid’. In veel landen is dit een nationale feestdag. Dan hebben de werknemers vrij. Dat heb ik altijd een beetje merkwaardig gevonden. Vrij op de dag dat we de arbeid loven. Enfin, ik leg me daar gemakkelijk bij neer en ga na zo’n overweging snel over tot de orde van de dag.

Dag van de Watersport

Over bijzondere dagen gesproken. In Nederland kennen we sinds kort de Dag van de Watersport. Wanneer deze dag is ontstaan, kan ik mij niet herinneren, maar het is iets van de laatste tijd. Gelukkig blijft het niet bij deze dag. In dit geval gaat het om de aftrap van een week vol watersportactiviteiten verspreid over het hele land. Vooral watersportverenigingen nemen initiatieven om jong en oud enthousiast te maken voor bezigheden op, aan of bij het water.

Nu juich ik elk initiatief om mensen het water op te krijgen van harte toe, maar bij een nieuwe ‘Dag van…’ begint het toch een beetje te kriebelen. Niet vanwege de naam of het concept. Ook niet omdat het zou ontbreken aan enthousiasme bij de organisatoren. Voor alle duidelijkheid: niets dan lof voor mensen die tijd en energie steken om anderen enthousiast te maken voor hun favoriete tijdverdrijf.

Elke dag op het water

Nee, het gaat wat dieper. De ‘Dag van de Watersport’ en zelfs de ‘Week van de Watersport’ is voor mij niet genoeg. Net als velen zou ik het liefst elke dag op het water zitten. En de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik bijna alles wat te maken heeft met boten en water leuk vind. Zeilen met een open bootje op de plas? Je kunt me er voor uit bed halen. Een oversteek met een riant kajuitjacht? Bel me en ik ben al onderweg. Varen op een traditioneel schip? Ik kan niet wachten.

Optimisme in het zwembad

In mijn woonplaats Sneek, het hart van het Friese merengebied, organiseerde het plaatselijke zwembad laatst een bijzonder watersportevenement. Buiten was het guur, maar binnen heerste een aangenaam klimaat. In het bad lag een Optimistje en jonge zeilhelden leerden er hoe ze zich kunnen redden als het bootje omslaat. Geweldig om te zien hoe enthousiast de jeugd kan worden van water en bootjes. Ze kunnen bijna niet wachten tot ze echt de plas op mogen.

Gewoon naar een zwembad

Dit alles doet me denken aan Valentijn, de hoofdpersoon in een populaire Nederlandse tv-serie. In de laatste aflevering hoorde ik hem zeggen: “Elke dag is Valentijnsdag”. Daarmee imponeert hij zijn vrouwelijk tegenspelers die stuk voor stuk bezwijken voor zijn charmes. In navolging van deze succesvolle acteur stel ik voor dat we vanaf nu van elke dag een watersportdag maken. Een dag, zelfs een week per jaar. Dat is toch veel te weinig? En als we het buiten te koud vinden gaan we gewoon naar een zwembad. Kan ook heel leuk zijn.

Zie ook www.watersporters.nl. (Deze column is eerder gepubliceerd op www.zeilhelden.nl. Foto: Sandrine Röell)


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Fietsen en wandelen langs de Loire

  Kasteel in Saumur

  Langs de Loire kun je prachtig fietsen, luidde het advies van onze vrienden. En vergeet vooral die mooie wijnen niet, voegden ze daaraan toe. Na enig wikken en wegen besluiten we niet via Bretagne en Normandië terug naar Nederland, maar de befaamde Franse rivier te volgen. Dat blijkt in alle opzichten een uitstekende keuze. Na…

  Lees meer…


 • Op de fiets over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


 • Door de Pyreneeën van Spanje naar Frankrijk

  Urdos

  In het vroege voorjaar lukte het ons vanwege de slechte weersomstandigheden niet om comfortabel langs de Franse westkust naar Nederland te rijden. Nu de hoge temperaturen in Spanje ons teveel worden, besluiten we een tweede poging te wagen. Na een reis door Noord-Spanje en de Pyreneeën rijden we door naar het prachtige Ile de Ré…

  Lees meer…


 • Pareltje in het Franse binnenland

  La Canourgue

  Na ons rondje Nederland vertrekken we opnieuw in zuidelijke richting. Ruim veertien dagen zijn we nu onderweg, Na een voorspoedige rit door België, Luxemburg en Frankrijk komen we in l’Alfas del Pi aan. Vrijwel de gehele reis voerde ons langs bekende plekken waarover we al eerder schreven. Wel ontdekten we in het Franse binnenland een…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.