Overnachten bij de boerderij waar Goudse boerenkaas wordt gemaakt.

Goudse boerenkaas in Portugal

Aan de Portugese westkust in het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina bij Odemira ligt de boerderij van Frans Amt en Martine van ‘t Westende. Nog geen kilometer naar het westen beukt de Atlantische Oceaan tegen de rotsen. Deze bijzondere plek voor een melkveebedrijf is onze volgende bestemming. Hier doen we ons tegoed aan ambachtelijk gemaakte kaas en een stevige wijn van een kleine wijnboerderij.

Na een enerverende rit door de bergen van de Monchique moeten we ruim een kilometer rijden voordat we bij Frans en Martine aankomen. Eind 2006 zijn zij naar deze plek geëmigreerd. Op hun website schrijven zij: “Als jong stel gingen wij de uitdaging aan om met weinig middelen in Portugal een boerenbedrijf van de grond af op te bouwen.” Voorzieningen als elektriciteit en stromend water waren er niet. Zes jaar lang diende een caravan als woning.

Kaas maken van grasmelk

Nu grazen er rond hun boerderij 350 koeien die in de warme zon die wordt getemperd door een frisse zeewind het hele jaar buiten verblijven. Twee keer per dag worden ze gemolken in de moderne melkstal. “We wilden niet dat al onze lekkere grasmelk in de bulk zou verdwijnen. Daarom zijn we acht jaar geleden kaas gaan maken. In 2020 kregen we alle vergunningen om onze nieuwe onderneming van start te laten gaan.”

Boerenkaas of graskaas van koeien die het hele jaar buiten grazen.
Boerenkaas van koeien die het hele jaar buiten grazen.

Goudse Boeren Graskaas van Portugese bodem, dat werd het concept. Boerenkaas wordt gemaakt van verse rauwe melk. Die nog warme en onbewerkte melk gaat bij Frans en Martine vanuit de koe rechtstreeks naar de kaasbak. Graskaas is kaas gemaakt van melk van koeien die gras eten. 

Kaas met karakteristieke smaak

Alle kazen worden met de hand gemaakt waarbij hygiënisch en secuur moet worden gewerkt. Het ras van de koeien, het verse gras, de zee, de zandgrond, de grassoort, de kaasboer en zijn bereidingswijze in combinatie met het rijpingsproces zorgen ervoor dat iedere kaas zijn eigen karakteristieke smaak krijgt.

Kalfjes op de boerderij waar echter graskaas wordt gemaakt.
Kalfjes op de boerderij van Frans en Martine.

Natuurlijk willen wij de kaas proeven. Uit de verschillende soorten kiezen we een brandnetelkaas en een kruidenkaas. Die keuze is lastig, want er zijn flink wat verschillende jonge, belegen, oude en gekruide kazen. Nu zijn we geen kenner, maar onze smaakpapillen worden aangenaam verrast. Door de weidemelk van de grazende koeien is de kaas zacht en romig. “In Nederland is deze kaas meestal vanaf het voorjaar verkrijgbaar, tot de koeien weer op stal gaan. Wij kunnen dit het hele jaar maken, unieke kaas dus”, aldus boer en boerin.

Stevige wijn uit de Alentejo

Bij kaas hoort een goed glas wijn. Die wordt gemaakt door de vader van Frans. Een paar jaar geleden startte hij in São Teotónio in de Portugese Alentejo met zijn wijnboerderij. “Ik wilde wat te doen hebben en begon klein”, vertelt hij. “Nu heb ik een wijngaard van ongeveer een hectare.” Omvangrijk is de productie niet, maar als je een fles Beleza tegenkomt, moet je die zeker proeven. Pas op, het is een op eikenhout gerijpte tamelijk zware wijn – zonder toevoegingen – met een alcoholpercentage van 15 procent.

Na de kaas en de wijn verblijven we met onze camper nog een nacht op de kleine camperplaats bij de boerderij. Er is elektriciteit, stromend water en een heerlijke warme douche. Verder is het vooral stil. Op een enkele loeiende koe na. ‘s Nachts horen we de branding van de oceaan terwijl de volle maan onze camper en het omringende landschap verlicht. Natuurlijk vertrekken we de volgende dag niet zonder een voorraad kaas en wijn.


advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie

.

Meer berichten

 • Goudse boerenkaas in Portugal

  Overnachten bij de boerderij waar Goudse boerenkaas wordt gemaakt.

  Aan de Portugese westkust in het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina bij Odemira ligt de boerderij van Frans Amt en Martine van ‘t Westende. Nog geen kilometer naar het westen beukt de Atlantische Oceaan tegen de rotsen. Deze bijzondere plek voor een melkveebedrijf is onze volgende bestemming. Hier doen we ons tegoed aan ambachtelijk […]

  Lees meer…


 • Nostalgisch tripje door de Algarve

  Kust Algarve

  In 2006 meerden we onze boot af in de marina van Portimão. Vaak hebben we langs de schitterende kust van de Algarve gezeild. Ook plaatsen als Lagos, Ferragudo, Albufeira, Villamoura en Villa Real de Sant Antonio bezochten we regelmatig. Favoriet was de ankerplaats bij Culatra, een eiland ten zuiden van Faro. Nu rijden we met…

  Lees meer…


 • Opnieuw slenteren door Sevilla

  Koetsjes in Sevilla

  Acht jaar geleden slenterden we door Sevilla. Nu we in de buurt zijn willen we deze bruisende Spaanse stad nog een keer bezoeken. Bij Dos Hermanas vinden we een camperplaats met een bushalte voor de deur. Met het openbaar vervoer ben je binnen een half uur in het centrum van Sevilla, staat op de website…

  Lees meer…


 • Via de woestijn naar La Peza

  La Peza

  Wakker worden als de zon langzaam uit de zee omhoog komt. Dat gebeurt als we in Santa Pola naar buiten kijken. Langzaam zien we een koperrode bol verschijnen. Tegelijk gaat de temperatuur snel omhoog. Vandaag willen we naar La Peza, zo’n dertig kilometer voor Granada. Tijdens de rit vergapen we ons aan het steeds ruiger…

  Lees meer…


advertentie


Eén reactie op “Goudse boerenkaas in Portugal”

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.