Overnachten bij de boerderij waar Goudse boerenkaas wordt gemaakt.

Goudse boerenkaas in Portugal

Aan de Portugese westkust in het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina bij Odemira ligt de boerderij van Frans Amt en Martine van ‘t Westende. Nog geen kilometer naar het westen beukt de Atlantische Oceaan tegen de rotsen. Deze bijzondere plek voor een melkveebedrijf is onze volgende bestemming. Hier doen we ons tegoed aan ambachtelijk gemaakte kaas en een stevige wijn van een kleine wijnboerderij.

Na een enerverende rit door de bergen van de Monchique moeten we ruim een kilometer rijden voordat we bij Frans en Martine aankomen. Eind 2006 zijn zij naar deze plek geëmigreerd. Op hun website schrijven zij: “Als jong stel gingen wij de uitdaging aan om met weinig middelen in Portugal een boerenbedrijf van de grond af op te bouwen.” Voorzieningen als elektriciteit en stromend water waren er niet. Zes jaar lang diende een caravan als woning.

Kaas maken van grasmelk

Nu grazen er rond hun boerderij 350 koeien die in de warme zon die wordt getemperd door een frisse zeewind het hele jaar buiten verblijven. Twee keer per dag worden ze gemolken in de moderne melkstal. “We wilden niet dat al onze lekkere grasmelk in de bulk zou verdwijnen. Daarom zijn we acht jaar geleden kaas gaan maken. In 2020 kregen we alle vergunningen om onze nieuwe onderneming van start te laten gaan.”

Boerenkaas of graskaas van koeien die het hele jaar buiten grazen.
Boerenkaas van koeien die het hele jaar buiten grazen.

Goudse Boeren Graskaas van Portugese bodem, dat werd het concept. Boerenkaas wordt gemaakt van verse rauwe melk. Die nog warme en onbewerkte melk gaat bij Frans en Martine vanuit de koe rechtstreeks naar de kaasbak. Graskaas is kaas gemaakt van melk van koeien die gras eten. 

Kaas met karakteristieke smaak

Alle kazen worden met de hand gemaakt waarbij hygiënisch en secuur moet worden gewerkt. Het ras van de koeien, het verse gras, de zee, de zandgrond, de grassoort, de kaasboer en zijn bereidingswijze in combinatie met het rijpingsproces zorgen ervoor dat iedere kaas een eigen karakteristieke smaak krijgt.

Kalfjes op de boerderij waar echter graskaas wordt gemaakt.
Kalfjes op de boerderij van Frans en Martine.

Natuurlijk willen wij de kaas proeven. Uit de verschillende soorten kiezen we een brandnetelkaas en een kruidenkaas. Die keuze is lastig, want er zijn flink wat verschillende jonge, belegen, oude en gekruide kazen. Nu zijn we geen kenner, maar onze smaakpapillen worden aangenaam verrast. Door de weidemelk van de grazende koeien is de kaas zacht en romig. “In Nederland is deze kaas meestal vanaf het voorjaar verkrijgbaar, tot de koeien weer op stal gaan. Wij kunnen dit het hele jaar maken, unieke kaas dus”, aldus boer en boerin.

Stevige wijn uit de Alentejo

Bij kaas hoort een goed glas wijn. Die wordt gemaakt door de vader van Frans. Een paar jaar geleden startte hij in São Teotónio in de Portugese Alentejo met zijn wijnboerderij. “Ik wilde wat te doen hebben en begon klein”, vertelt hij. “Nu heb ik een wijngaard van ongeveer een hectare.” Omvangrijk is de productie niet, maar als je een fles Beleza tegenkomt, moet je die zeker proeven. Pas op, het is een op eikenhout gerijpte tamelijk zware wijn – zonder toevoegingen – met een alcoholpercentage van 15 procent.

Na de kaas en de wijn verblijven we met onze camper nog een nacht op de kleine camperplaats bij de boerderij. Er is elektriciteit, stromend water en een heerlijke warme douche. Verder is het vooral stil. Op een enkele loeiende koe na. ‘s Nachts horen we de branding van de oceaan terwijl de volle maan onze camper en het omringende landschap verlicht. Natuurlijk vertrekken we de volgende dag niet zonder een voorraad kaas en wijn.


NOMAS nieuwsflits

MIS NIETS MET ONZE GRATIS DIGITALE NIEUWSBRIEF 

Met een abonnement op NOMAS nieuwsflits blijf je op de hoogte van onze belevenissen en krijg je tips over onze trips.

Deel dit bericht


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

Meer berichten

  • Fietsend naar Cap Fréhel

    Vuurtoren Cap Fréhel

    Voordat we naar Cap Fréhel rijden, maken we een tussenstop in Saint-Cast le Guildo. Dit is met recht één van de mooiste gratis camperplaatsen waar we ooit hebben gestaan. Hier raken we nauwelijks uitgekeken, want eb en vloed zorgen voortdurend voor een ander schouwspel. Elk moment van de dag is het indrukwekkende panorama anders. Dat…

    Lees meer…


  • Intra-Muros de Saint-Malo

    Saint-Malo

    Wanneer je door de geplaveide straten van de Intra-Muros de Saint-Malo loopt, voel je bijna de eeuwenoude zeevaardersgeest die nog steeds in de lucht hangt. Deze kuststad in Bretagne heeft door de jaren heen vele gezichten gekend: van kapersbolwerk tot toeristische trekpleister. Toch heeft Saint-Malo zijn robuuste charme behouden, met zijn imposante stadsmuren, indrukwekkende geschiedenis…

    Lees meer…


  • Le Mont Saint-Michel

    Le Mont Saint-Michel, gelegen in het Franse Normandië, is een van de meest iconische historische locaties ter wereld. De rotsachtige eilandgemeente, met als kroon een indrukwekkende abdij, ligt in een getijdengebied. Soms omringd door water danweer omgeven door drooggevallen land. In 1979 erkende de UNESCO Le Mont Saint-Michel als werelderfgoed vanwege de unieke architectuur, de…

    Lees meer…


  • Herinneringen aan Honfleur

    Plannen zijn er om bij te stellen. Laten we dat cliché maar eens van stal halen, want we besluiten niet naar Fécamp te gaan. We rijden door naar Honfleur. In dit pareltje aan de Normandische kust willen we herinneringen ophalen aan de periode dat we hier met de boot lagen. We kijken uit naar het…

    Lees meer…


advertentie


Eén reactie op “Goudse boerenkaas in Portugal”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.