In één ruk van Dokkum naar Sneek

In één ruk van Dokkum naar Sneek

Onze tussenstop in Dokkum heeft ons goed gedaan. Lekker uitgerust, wat boodschappen gedaan en heerlijke broodjes gescoord. Tijd om verder te gaan, dus zetten we koers naar Sneek. Geen enorme afstand, maar wel een met hindernissen.

Anders dan de weermannen en -vrouwen hadden gemeld, waait er vandaag een stevige wind. Niet dat we daar moeite mee hebben, maar bij de bruggen kan het soms in het smalle vaarwater een uitdaging zijn om de boot in bedwang te houden. Voor de kenners: we hebben geen boegschroef.

Slauerhoffburg in Leeuwarden
Slauerhoffbrug in Leeuwarden.

Vooral de doortocht door Leeuwarden is spannend. Niet duidelijk is waarom we bij de eerste brug van de Friese hoofdstad zo lang moeten wachten. Gelukkig staat er een deskundige op de kade die ons precies weet te vertellen wat we verkeerd doen. Inderdaad, ’de beste stuurlui…’ in praktijk gebracht.

Als een trein

In tegenstelling tot de bediening van de bruggen in Leeuwarden loopt het bij de twee spoorburgen als een trein. Blijkbaar arriveren we precies volgens het spoorboekje, want van wachttijden is nauwelijks sprake.

Met een licht gevoel van opluchting draaien we bij Grouw het Prinses Margriet kanaal op. Hier hebben we tenminste de ruimte en kunnen we gemakkelijk een rondje draaien als we bij de spoorbrug even moeten wachten.

Voor anker in Sneek

Na ruim zeven uur gaan we bij de monding van de Houkesloot in Sneek ten anker. Dan stuiten we op een vervelend probleem. Onze ankerlier werkt nog maar in één richting. Wat we ook proberen, inhalen van de ankerketting lukt niet meer.

Als we met onze spanningsmeter aan de slag willen, blijkt de batterij leeg. En juist dat formaat hebben we niet in onze voorraad. Ook de inspectie van de kabels van de ankerlier met iPhone en nieuwe selfiestick is geen succes als met een voorzichtig plonsje de batterij en het houdertje in de ankerbak vallen.

Gelukkig gaat de wind liggen en wacht ons een rustige nacht. Morgen weer een dag om een aantal uitdagingen aan te gaan. Oh ja, als er iemand een idee heeft wat onze ankerlier kan mankeren – liever nog een oplossing heeft – vernemen we dat graag.

Ankie aan het roer van de NOMAS
Op de Ee.
NOMAS in Dokkum
NOMAS in Dokkum.
NOMAS in Dokkum
Afgemeerd in Dokkum.

advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, zeilen en ontdekken.

Lees meer…

Nieuwste berichten

 • Slenteren door Sevilla

  Slenteren door Sevilla

  Wat wij zo aantrekkelijk vinden aan het Spaanse Sevilla? Als je een hotelletje hebt in de binnenstad liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand. En lopen doen we tijdens ons bezoek aan de Andalusische stad volop. Naast eten en drinken natuurlijk. Eeuwenlang werd dit deel van Spanje overheerst door de Moren. Uit die periode, die tot halverwege […]

  Lees meer…


 • Rijstfestival in Delta l’Ebre

  Rijstfestival in Delta l’Ebre

  ”Als ze hier een festival over eten organiseren hoef je je over een ding in ieder geval geen zorgen te maken en dat is eten”, werd ons gezegd toen we het plan opvatten om naar het jaarlijkse rijstfestival in de delta van de Ebro in Catalonië te gaan. In deze vlakke delta domineren de rijstvelden.…

  Lees meer…


 • Zomeravond in Enkhuizen

  Zomeravond in Enkhuizen

  Afgelopen weken koelde het ’s avond behoorlijk af. Lekker in de kuip zitten in de avondschemering was er niet bij. Tenzij je in dikke kleren gehuld aan een glas wijn wilde nippen. Tot we in Enkhuizen het anker uitgooien. Als de wind helemaal wegvalt kunnen we eindelijk genieten van een zwoele zomeravond. In het kommetje…

  Lees meer…


advertentie


NOMAS nieuwsflits

Met onze gratis nieuwsflits blijf je op de hoogte van onze belevenissen. Zodra we een nieuw bericht hebben gepubliceerd, laten we dat weten. Zo mis je niets.

2 reacties op “In één ruk van Dokkum naar Sneek”

 1. Jannie avatar

  Misschien hebben wij nog de juiste batterijen aan boord. Kunnen we morgen wel even zien.

  1. Cees van Dijk avatar

   Dankje, we gaan morgen wel even de stad in. In Sneek moet het lukken om een pasende batterij te vinden.

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.