Het befaamde bruggetje van Bartlehiem

In één ruk van Dokkum naar Sneek

Onze tussenstop in Dokkum heeft ons goed gedaan. Lekker uitgerust, wat boodschappen gedaan en heerlijke broodjes gescoord. Tijd om verder te gaan, dus zetten we koers naar Sneek. Geen enorme afstand, maar wel een met hindernissen.

Anders dan de weermannen en -vrouwen hadden gemeld, waait er vandaag een stevige wind. Niet dat we daar moeite mee hebben, maar bij de bruggen kan het soms in het smalle vaarwater een uitdaging zijn om de boot in bedwang te houden. Voor de kenners: we hebben geen boegschroef.

Slauerhoffburg in Leeuwarden.
Slauerhoffbrug in Leeuwarden.

Vooral de doortocht door Leeuwarden is spannend. Niet duidelijk is waarom we bij de eerste brug van de Friese hoofdstad zo lang moeten wachten. Gelukkig staat er een deskundige op de kade die ons precies weet te vertellen wat we verkeerd doen. Inderdaad, ’de beste stuurlui…’ in praktijk gebracht.

Als een trein door de spoorbrug

In tegenstelling tot de bediening van de bruggen in Leeuwarden loopt het bij de twee spoorburgen als een trein. Blijkbaar arriveren we precies volgens het spoorboekje, want van wachttijden is nauwelijks sprake.

Met een licht gevoel van opluchting draaien we bij Grouw het Prinses Margriet kanaal op. Hier hebben we tenminste de ruimte en kunnen we gemakkelijk een rondje draaien als we bij de spoorbrug even moeten wachten.

Voor anker in Sneek

Na ruim zeven uur gaan we bij de monding van de Houkesloot in Sneek ten anker. Dan stuiten we op een vervelend probleem. Onze ankerlier werkt nog maar in één richting. Wat we ook proberen, inhalen van de ankerketting lukt niet meer.

Als we met onze spanningsmeter aan de slag willen, blijkt de batterij leeg. En juist dat formaat hebben we niet in onze voorraad. Ook de inspectie van de kabels van de ankerlier met iPhone en nieuwe selfiestick is geen succes als met een voorzichtig plonsje de batterij en het houdertje van de stick in de ankerbak vallen.

Gelukkig gaat de wind liggen en wacht ons een rustige nacht. Morgen weer een dag om een aantal uitdagingen aan te gaan. Oh ja, als er iemand een idee heeft wat onze ankerlier kan mankeren – liever nog een oplossing heeft – vernemen we dat graag.

Ankie aan het roer van de NOMAS
Op de Ee.
NOMAS in Dokkum
NOMAS in Dokkum.
NOMAS afgemeerd n Dokkum.
Afgemeerd in Dokkum.

Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Fietsend over de Via Verde

  Op de fiets naar Xerta

  Over Xerta hebben we enthousiaste verhalen gehoord. Volgens zeggen is het een prima uitvalsbasis voor een fietstocht over één van de mooiste Vias Verdes in Spanje. Vanuit Roquetes verkennen we eerst het gedeelte naar Xerta. Daarna volgt de ‘topper’: de Via Verde van El Pinell de Bray naar Bot. In Roquetes ligt de (gratis) camperplaats…

  Lees meer…


 • Tortosa opnieuw ontdekt

  Tortosa Ebro

  Tortosa hebben we enkele jaren geleden bezocht, maar toen waren we niet zo enthousiast over de stad. Nu we in Roquetes zijn en op de fiets naar de stad aan de Ebro rijden, kijken we er met andere ogen naar en moeten we onze mening bijstellen. Tortosa is zeker een bezoek waard. Een historische schat…

  Lees meer…


 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


advertentie


2 reacties op “In één ruk van Dokkum naar Sneek”

 1. Jannie avatar
  Jannie

  Misschien hebben wij nog de juiste batterijen aan boord. Kunnen we morgen wel even zien.

  1. Cees van Dijk avatar

   Dankje, we gaan morgen wel even de stad in. In Sneek moet het lukken om een pasende batterij te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.