Het befaamde bruggetje van Bartlehiem

In één ruk van Dokkum naar Sneek

Onze tussenstop in Dokkum heeft ons goed gedaan. Lekker uitgerust, wat boodschappen gedaan en heerlijke broodjes gescoord. Tijd om verder te gaan, dus zetten we koers naar Sneek. Geen enorme afstand, maar wel een met hindernissen.

Anders dan de weermannen en -vrouwen hadden gemeld, waait er vandaag een stevige wind. Niet dat we daar moeite mee hebben, maar bij de bruggen kan het soms in het smalle vaarwater een uitdaging zijn om de boot in bedwang te houden. Voor de kenners: we hebben geen boegschroef.

Slauerhoffburg in Leeuwarden.
Slauerhoffbrug in Leeuwarden.

Vooral de doortocht door Leeuwarden is spannend. Niet duidelijk is waarom we bij de eerste brug van de Friese hoofdstad zo lang moeten wachten. Gelukkig staat er een deskundige op de kade die ons precies weet te vertellen wat we verkeerd doen. Inderdaad, ’de beste stuurlui…’ in praktijk gebracht.

Als een trein door de spoorbrug

In tegenstelling tot de bediening van de bruggen in Leeuwarden loopt het bij de twee spoorburgen als een trein. Blijkbaar arriveren we precies volgens het spoorboekje, want van wachttijden is nauwelijks sprake.

Met een licht gevoel van opluchting draaien we bij Grouw het Prinses Margriet kanaal op. Hier hebben we tenminste de ruimte en kunnen we gemakkelijk een rondje draaien als we bij de spoorbrug even moeten wachten.

Voor anker in Sneek

Na ruim zeven uur gaan we bij de monding van de Houkesloot in Sneek ten anker. Dan stuiten we op een vervelend probleem. Onze ankerlier werkt nog maar in één richting. Wat we ook proberen, inhalen van de ankerketting lukt niet meer.

Als we met onze spanningsmeter aan de slag willen, blijkt de batterij leeg. En juist dat formaat hebben we niet in onze voorraad. Ook de inspectie van de kabels van de ankerlier met iPhone en nieuwe selfiestick is geen succes als met een voorzichtig plonsje de batterij en het houdertje van de stick in de ankerbak vallen.

Gelukkig gaat de wind liggen en wacht ons een rustige nacht. Morgen weer een dag om een aantal uitdagingen aan te gaan. Oh ja, als er iemand een idee heeft wat onze ankerlier kan mankeren – liever nog een oplossing heeft – vernemen we dat graag.

Ankie aan het roer van de NOMAS
Op de Ee.
NOMAS in Dokkum
NOMAS in Dokkum.
NOMAS afgemeerd n Dokkum.
Afgemeerd in Dokkum.

Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Van Rocroi naar Thorn

  Thorn

  In het historische Rocroi maken we een wandeling rond de oude vestingwerken. Daarna rijden we door naar het Limburgse Ittervoort en bezoeken we Thorn, het witte dorpje. Daarmee sluiten we onze tweede camperreis van 2023 af. Tijd om nieuwe plannen te maken. Als we Troyes achter ons laten vragen we ons af of we deze…

  Lees meer…


 • In Troyes raken we niet uitgekeken

  Troyes

  Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

  Lees meer…


 • Langzaam langs de Loire

  Kasteel in Saumur

  Langs de Loire kun je prachtig fietsen, luidde het advies van onze vrienden. En vergeet vooral die mooie wijnen niet, voegden ze daaraan toe. Na enig wikken en wegen besluiten we niet via Bretagne en Normandië terug naar Nederland, maar de befaamde Franse rivier te volgen. Dat blijkt in alle opzichten een uitstekende keuze. Na…

  Lees meer…


 • Fietsend over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


advertentie


2 reacties op “In één ruk van Dokkum naar Sneek”

 1. Jannie avatar
  Jannie

  Misschien hebben wij nog de juiste batterijen aan boord. Kunnen we morgen wel even zien.

  1. Cees van Dijk avatar

   Dankje, we gaan morgen wel even de stad in. In Sneek moet het lukken om een pasende batterij te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.