Het befaamde bruggetje van Bartlehiem

In één ruk van Dokkum naar Sneek

Onze tussenstop in Dokkum heeft ons goed gedaan. Lekker uitgerust, wat boodschappen gedaan en heerlijke broodjes gescoord. Tijd om verder te gaan, dus zetten we koers naar Sneek. Geen enorme afstand, maar wel een met hindernissen.

Anders dan de weermannen en -vrouwen hadden gemeld, waait er vandaag een stevige wind. Niet dat we daar moeite mee hebben, maar bij de bruggen kan het soms in het smalle vaarwater een uitdaging zijn om de boot in bedwang te houden. Voor de kenners: we hebben geen boegschroef.

Slauerhoffburg in Leeuwarden.
Slauerhoffbrug in Leeuwarden.

Vooral de doortocht door Leeuwarden is spannend. Niet duidelijk is waarom we bij de eerste brug van de Friese hoofdstad zo lang moeten wachten. Gelukkig staat er een deskundige op de kade die ons precies weet te vertellen wat we verkeerd doen. Inderdaad, ’de beste stuurlui…’ in praktijk gebracht.

Als een trein door de spoorbrug

In tegenstelling tot de bediening van de bruggen in Leeuwarden loopt het bij de twee spoorburgen als een trein. Blijkbaar arriveren we precies volgens het spoorboekje, want van wachttijden is nauwelijks sprake.

Met een licht gevoel van opluchting draaien we bij Grouw het Prinses Margriet kanaal op. Hier hebben we tenminste de ruimte en kunnen we gemakkelijk een rondje draaien als we bij de spoorbrug even moeten wachten.

Voor anker in Sneek

Na ruim zeven uur gaan we bij de monding van de Houkesloot in Sneek ten anker. Dan stuiten we op een vervelend probleem. Onze ankerlier werkt nog maar in één richting. Wat we ook proberen, inhalen van de ankerketting lukt niet meer.

Als we met onze spanningsmeter aan de slag willen, blijkt de batterij leeg. En juist dat formaat hebben we niet in onze voorraad. Ook de inspectie van de kabels van de ankerlier met iPhone en nieuwe selfiestick is geen succes als met een voorzichtig plonsje de batterij en het houdertje van de stick in de ankerbak vallen.

Gelukkig gaat de wind liggen en wacht ons een rustige nacht. Morgen weer een dag om een aantal uitdagingen aan te gaan. Oh ja, als er iemand een idee heeft wat onze ankerlier kan mankeren – liever nog een oplossing heeft – vernemen we dat graag.

Ankie aan het roer van de NOMAS
Op de Ee.
NOMAS in Dokkum
NOMAS in Dokkum.
NOMAS afgemeerd n Dokkum.
Afgemeerd in Dokkum.

advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie

.

Meer berichten

 • Goudse boerenkaas in Portugal

  Overnachten bij de boerderij waar Goudse boerenkaas wordt gemaakt.

  Aan de Portugese westkust in het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina bij Odemira ligt de boerderij van Frans Amt en Martine van ‘t Westende. Nog geen kilometer naar het westen beukt de Atlantische Oceaan tegen de rotsen. Deze bijzondere plek voor een melkveebedrijf is onze volgende bestemming. Hier doen we ons tegoed aan ambachtelijk […]

  Lees meer…


 • Nostalgisch tripje door de Algarve

  Kust Algarve

  In 2006 meerden we onze boot af in de marina van Portimão. Vaak hebben we langs de schitterende kust van de Algarve gezeild. Ook plaatsen als Lagos, Ferragudo, Albufeira, Villamoura en Villa Real de Sant Antonio bezochten we regelmatig. Favoriet was de ankerplaats bij Culatra, een eiland ten zuiden van Faro. Nu rijden we met…

  Lees meer…


 • Opnieuw slenteren door Sevilla

  Koetsjes in Sevilla

  Acht jaar geleden slenterden we door Sevilla. Nu we in de buurt zijn willen we deze bruisende Spaanse stad nog een keer bezoeken. Bij Dos Hermanas vinden we een camperplaats met een bushalte voor de deur. Met het openbaar vervoer ben je binnen een half uur in het centrum van Sevilla, staat op de website…

  Lees meer…


 • Via de woestijn naar La Peza

  La Peza

  Wakker worden als de zon langzaam uit de zee omhoog komt. Dat gebeurt als we in Santa Pola naar buiten kijken. Langzaam zien we een koperrode bol verschijnen. Tegelijk gaat de temperatuur snel omhoog. Vandaag willen we naar La Peza, zo’n dertig kilometer voor Granada. Tijdens de rit vergapen we ons aan het steeds ruiger…

  Lees meer…


advertentie


2 reacties op “In één ruk van Dokkum naar Sneek”

 1. Jannie avatar
  Jannie

  Misschien hebben wij nog de juiste batterijen aan boord. Kunnen we morgen wel even zien.

  1. Cees van Dijk avatar

   Dankje, we gaan morgen wel even de stad in. In Sneek moet het lukken om een pasende batterij te vinden.

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.