Het befaamde bruggetje van Bartlehiem

In één ruk van Dokkum naar Sneek

Onze tussenstop in Dokkum heeft ons goed gedaan. Lekker uitgerust, wat boodschappen gedaan en heerlijke broodjes gescoord. Tijd om verder te gaan, dus zetten we koers naar Sneek. Geen enorme afstand, maar wel een met hindernissen.

Anders dan de weermannen en -vrouwen hadden gemeld, waait er vandaag een stevige wind. Niet dat we daar moeite mee hebben, maar bij de bruggen kan het soms in het smalle vaarwater een uitdaging zijn om de boot in bedwang te houden. Voor de kenners: we hebben geen boegschroef.

Slauerhoffburg in Leeuwarden.
Slauerhoffbrug in Leeuwarden.

Vooral de doortocht door Leeuwarden is spannend. Niet duidelijk is waarom we bij de eerste brug van de Friese hoofdstad zo lang moeten wachten. Gelukkig staat er een deskundige op de kade die ons precies weet te vertellen wat we verkeerd doen. Inderdaad, ’de beste stuurlui…’ in praktijk gebracht.

Als een trein door de spoorbrug

In tegenstelling tot de bediening van de bruggen in Leeuwarden loopt het bij de twee spoorburgen als een trein. Blijkbaar arriveren we precies volgens het spoorboekje, want van wachttijden is nauwelijks sprake.

Met een licht gevoel van opluchting draaien we bij Grouw het Prinses Margriet kanaal op. Hier hebben we tenminste de ruimte en kunnen we gemakkelijk een rondje draaien als we bij de spoorbrug even moeten wachten.

Voor anker in Sneek

Na ruim zeven uur gaan we bij de monding van de Houkesloot in Sneek ten anker. Dan stuiten we op een vervelend probleem. Onze ankerlier werkt nog maar in één richting. Wat we ook proberen, inhalen van de ankerketting lukt niet meer.

Als we met onze spanningsmeter aan de slag willen, blijkt de batterij leeg. En juist dat formaat hebben we niet in onze voorraad. Ook de inspectie van de kabels van de ankerlier met iPhone en nieuwe selfiestick is geen succes als met een voorzichtig plonsje de batterij en het houdertje van de stick in de ankerbak vallen.

Gelukkig gaat de wind liggen en wacht ons een rustige nacht. Morgen weer een dag om een aantal uitdagingen aan te gaan. Oh ja, als er iemand een idee heeft wat onze ankerlier kan mankeren – liever nog een oplossing heeft – vernemen we dat graag.

Ankie aan het roer van de NOMAS
Op de Ee.
NOMAS in Dokkum
NOMAS in Dokkum.
NOMAS afgemeerd n Dokkum.
Afgemeerd in Dokkum.

Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Boerderijmuseum in Salitja

  Museumboerderij Granja Mas Bes.

  In Peñíscola hebben we ons ondergedompeld in de historie van de rooms katholieke kerk. Vol nieuwe indrukken zetten we nu koers naar Sant Carles de la Ràpita. Daarna rijden we naar Salitja waar we een plekje vinden bij een boerderij waar we onze ogen uitkijken in het ‘agarisch museum’. In het boerderijmuseum krijgen we een […]

  Lees meer…


 • Klimmen naar het kasteel in Peñíscola

  Peñiscola, kasetel.

  In vele opzichten bezorgde Pego ons een aangename verrassing. Na een tussenstop in Moncofa rijden we door naar Peñíscola, een toeristische trekpleister van de eerste orde. Enkele jaren geleden waren we ook hier, maar toen bezochten we het kasteel niet. Dat doen we nu wel en daar krijgen we geen spijt van. Voordat we Pego…

  Lees meer…


 • Palmbladeren en processies in Pego

  Pego, interieur van de kerk.

  Op Costa Blanca, de camperplaats in l’Alfaz del Pi, blijven we vier dagen staan om na alle indrukken van de afgelopen weken een beetje op adem te komen. Dan komt onvermijdelijk het moment waarop we stapsgewijs aan de reis terug naar Nederland moeten beginnen. Daar willen we ongeveer vier weken voor uittrekken. Tijd genoeg voor…

  Lees meer…


 • Op de fiets naar Alicante

  Alicante

  Nu we de grotwoningen en de indrukwekkende kathedraal hebben bekeken, besluiten we een aantrekkelijkere plek voor de nacht te zoeken dan de inspiratieloze parkeerplaats van Guadix. Die vinden we aan het strand bij Urbanova ten zuiden van Alicante. Eerst rijden we naar Vélez Rubio. In de tweede helft van de middag arriveren we op de…

  Lees meer…


advertentie


2 reacties op “In één ruk van Dokkum naar Sneek”

 1. Jannie avatar
  Jannie

  Misschien hebben wij nog de juiste batterijen aan boord. Kunnen we morgen wel even zien.

  1. Cees van Dijk avatar

   Dankje, we gaan morgen wel even de stad in. In Sneek moet het lukken om een pasende batterij te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.