Peñiscola, kasetel.

Klimmen naar het kasteel in Peñíscola

In vele opzichten bezorgde Pego ons een aangename verrassing. Na een tussenstop in Moncofa rijden we door naar Peñíscola, een toeristische trekpleister van de eerste orde. Enkele jaren geleden waren we ook hier, maar toen bezochten we het kasteel niet. Dat doen we nu wel en daar krijgen we geen spijt van.

Voordat we Pego achter ons laten, maken we een eenvoudig reisplan. Waarom, zal de lezer zich afvragen. Zo in gewikkeld is de route toch niet. Dat klopt, maar we willen in Peñíscola volop tijd hebben om rond te kijken. Daarom willen we vroeg in de middag aankomen. Dus besluiten we een tussenstop in te lassen in Moncofa. Op die manier komen we de volgende dag op tijd in de historische stad en kunnen we rustig gaan ‘sightseeën’.

Overnachting in Moncofa

Zo belanden we na ons vertrek uit Pego op de gratis camperplaats in Moncofa. Hoewel de naaste omgeving niet indrukwekkend is, vinden we hier een prima overnachtingplek. Ook kun je hier je afvalwater kwijt en vers water tanken. Campinggedrag is niet toegestaan en wie daar maling aan heeft krijgt met de Policía Local te maken.

Die komt elke dag langs om de kentekens van de campers te noteren. Zo kunnen ze controleren of je hier niet langer dan maximaal 48 uur staat. Overschrijden van die tijdslimiet is ongeoorloofd, zoals op een bord zo groot als een bilboard wordt aangegeven. Controle op die regels is streng zien we als sommige camperaars toch hun stoeltjes buiten zetten en door de agenten worden aangesproken op hun gedrag.

Geen stoeltjes en tafeltjes

Na een rustige nacht vertrekken we op tijd naar Peñíscola. Daar komen we op een camperplaats waar we vriendelijk worden ontvangen, maar waarvan we weten dat ook hier de stoeltjes en het tafeltje opgeborgen moeten blijven. Hier houdt de gastvrije beheerster nauwlettend toezicht op. Geen probleem, want we willen Peñíscola verkennen en gunnen ons geen tijd om rustig buiten te gaan zitten.

Vanaf camperplaats Els Daus loop je binnen een paar minuten naar de boulevard. Naar het dorp en het kasteel is het iets verder, ruim 2,5 kilometer. Op ongeveer 50 meter van de camperplaats bevindt zich een bushalte. Aansluiting op elektriciteit is niet voorhanden, maar er is een keurige toiletvoorziening. Water laden en afvalwater lozen, inclusief van het cassettetoilet, is geen probleem. En dat allemaal voor 8,40 euro.

Peñíscola: dwalen door de historie

Op de boulevard flaneren vooral Spaanse families die in deze Semana Santa een korte vakantie hebben. Zelfs op het strand is het in dit vroege voorjaar al behoorlijk druk. Na een smakelijke lunch bij een van de vele restaurantjes wagen we de klim door het op de rotsen gebouwde dorp. Van verschillende kanten hebben we het advies gekregen om toch vooral het kasteel te bezoeken.

Dat doen we dus ook. Urenlang dwalen we door de historie van Peñíscola en de paus die hier zijn domicilie had gekozen. Destijds, we hebben het over de vroege middeleeuwen, waren er drie pausen. Eén in Rome, één in Avignon en de derde dus hier in Peñíscola. Van die laatste kun je zijn bronzen standbeeld niet over het hoofd zien als je een bezoek brengt aan het kasteel.

Het kasteel van Peñíscola werd in de dertiende eeuw gebouwd door de Tempeliers. Van 1395 tot 1423 zetelde hier paus Benedictus XIII, ook bekend als de Spaanse paus of Pedro Luna. Hij was een van de drie pausen tijdens het Westers Schisma, de periode van 1378 tot 1417 in waarin pausen en tegenpausen elkaar tegenwerkten.

Magnifiek uitzicht op zee

Het kasteel ligt ruim zestig meter boven de zeespiegel en vanaf de verschillende ‘terrassen’ heb je een magnifiek uitzicht over de zee en de kust. Na een bezoek aan het kasteel is een wandeling door de tuinen aan de voet van het imposante bouwwerk aan te raden.

Peñíscola mag dan een toeristische attractie van de bovenste plank zijn, als je in de buurt bent moet je er zeker een kijkje nemen. Zeker als je enige interesse hebt in de historie en alles wil weten van de Tempeliers en de drie pausen is dit een plaats die veel te bieden heeft. Wie liever langs de talrijke winkeltje scharrelt in de nauwe steile straatjes komt ook hier aan zijn trekken. En als je alle indrukken even wilt laten bezinken dan zijn er terrasjes en restaurantjes in overvloed.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Fietsend over de Via Verde

  Op de fiets naar Xerta

  Over Xerta hebben we enthousiaste verhalen gehoord. Volgens zeggen is het een prima uitvalsbasis voor een fietstocht over één van de mooiste Vias Verdes in Spanje. Vanuit Roquetes verkennen we eerst het gedeelte naar Xerta. Daarna volgt de ‘topper’: de Via Verde van El Pinell de Bray naar Bot. In Roquetes ligt de (gratis) camperplaats…

  Lees meer…


 • Tortosa opnieuw ontdekt

  Tortosa Ebro

  Tortosa hebben we enkele jaren geleden bezocht, maar toen waren we niet zo enthousiast over de stad. Nu we in Roquetes zijn en op de fiets naar de stad aan de Ebro rijden, kijken we er met andere ogen naar en moeten we onze mening bijstellen. Tortosa is zeker een bezoek waard. Een historische schat…

  Lees meer…


 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.