Museumboerderij Granja Mas Bes.

Boerderijmuseum in Salitja

In Peñíscola hebben we ons ondergedompeld in de historie van de rooms katholieke kerk. Vol nieuwe indrukken zetten we nu koers naar Sant Carles de la Ràpita. Daarna rijden we naar Salitja waar we een plekje vinden bij een boerderij waar we onze ogen uitkijken in het ‘agarisch museum’. In het boerderijmuseum krijgen we een beeld van de agrarische historie van Catalonié.

In de jachthaven van Sant Carles de la Ràpita hebben we een aantal jaren een ligplaats voor onze NOMAS gehad. Met veel genoegen denken we terug aan die periode. Daarom willen we daar een tussenstop maken en wat herinneringen ophalen. Een beetje nostalgie dus.

Camperplaats Sant Carles de la Ràpita

Aan de rand van het dorp is een gratis camperplaats bij het voetbalstadion, maar die heeft één probleem: het terrein loopt een beetje schuin af. Nu vinden we het niet zo erg als onze camper niet helemaal waterpas staat, maar we willen ook niet het risico lopen ‘s nachts uit bed te vallen.

Na enig manoeuvreren vinden we een plekje waar het redelijk vlak is. In ieder geval is dit genoeg voor de komende nacht. Zodra we onze positie hebben ingenomen, trekken we de wandelschoenen aan en lopen we naar de jachthaven.

Hier komen de herinneringen aan de mooie tijd die we er hebben gehad weer boven. Missen we het? Nee, dat niet, maar we denken wel met genoegen terug aan die periode.

Tour de nostalgie rond de haven

Om onze tour de nostalgie compleet te maken drinken we nog wat op het terras van het ‘havencafé’. Hier hebben we destijds flink wat uren doorgebracht. Met een glaasje wijn en een koel biertje onder handbereik halen we herinneringen op.

Veel is hier niet veranderd. Alleen de enthousiaste jonge vrouw die ons destijds van de nodige alcoholische versnaperingen voorzag werkt hier blijkbaar niet meer.

NOMAS op de bok in Sant Carles de la Rapita
NOMAS wordt op het droge gezet in Sant Carles de la Ràpita.

Terug op de camperplaats houden we ons nog even bezig met het ‘ontzorgen’. Dat is de term die we hebben opgepikt van een stel camperaars die regelmatig een video van hun belevenissen publiceren. Wij noemen het nog steeds: “water tanken, vuilwater lozen en de cassette van het toilet legen en spoelen”. Inderdaad, een mond vol.

Boerderijmuseum Granja Mas Bes

Na een wat onrustige nacht – er is nogal wat verkeer op de nabijgelegen weg – stellen we de navigatie in op Salitja. Bij dit Spaanse dorp moet de boerderij met camperplaats Granja Mas Bes zijn. Daar kun je niet alleen lokale producten kopen, maar ook een paar uur snuffelen in het boerderijmuseum.

In één van de recensies op Campercontact lezen we dat het hier weleens naar koeien kan ruiken. Dat lijkt ons niet zo verwonderlijk als je bij een boerderij bent waar zo’n duizend koeien worden gehouden. Wij laten ons niet weerhouden om een nachtje bij Granja Mas Bes door te brengen.

Inderdaad, onze stadse neuzen snuiven een landelijk luchtje op, maar hinderlijk is het niet. Ook de kenmerkende boerderijgeluiden storen ons niet. Zeker, het melken begint vroeg; boeren slapen nu eenmaal niet lang uit.

Trekkers in het boerderijmuseum

In het boerderijmuseum vergapen we ons aan een ongekende verzameling agrarische werktuigen en gebruiksvoorwerpen. Ook staan er tientallen klassieke trekkers, verschillende koetsen, is er een keur aan gereedschap en… Teveel op te beschrijven. Echt een aanrader, vinden we.

Klassieke trekker in het boerderijmuseum.
Klassieke trekkers in de museumboerderij.

Als je dan toch hier bent, loop dan ook de boerderijwinkel even binnen. Hier vind je allerhande lokale producten. Ook is er een ruim assortiment vlees voorhanden. Hier slaan we dus onze slag en het moet gezegd, je proeft de natuur. Geen vleesliefhebber? Ook dan is er volop keuze aan allerlei biologische lekkernijen.

Als we de volgende dag aankomen in Béziers merken we toch dat er een agrarische luchtje in de camper hangt. Flink door laten tochten dus. En een beetje luchtverfrisser. Immers, een landelijk luchtje is leuk, maar het moet niet gaan overheersen.

In Béziers belanden we op een camperplaats bij een wijnboer. Daar ruik je niets van. Hoewel…dezelfde avond steken we tijdens een proeverij onze neuzen in de glazen. Wijn moet je niet alleen proeven, maar ook ruiken. En we gaan met een doos wijn terug naar de camper. Daarover lees je meer in ons volgende blog.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Op de fiets over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


 • Door de Pyreneeën van Spanje naar Frankrijk

  Urdos

  In het vroege voorjaar lukte het ons vanwege de slechte weersomstandigheden niet om comfortabel langs de Franse westkust naar Nederland te rijden. Nu de hoge temperaturen in Spanje ons teveel worden, besluiten we een tweede poging te wagen. Na een reis door Noord-Spanje en de Pyreneeën rijden we door naar het prachtige Ile de Ré…

  Lees meer…


 • Pareltje in het Franse binnenland

  La Canourgue

  Na ons rondje Nederland vertrekken we opnieuw in zuidelijke richting. Ruim veertien dagen zijn we nu onderweg, Na een voorspoedige rit door België, Luxemburg en Frankrijk komen we in l’Alfas del Pi aan. Vrijwel de gehele reis voerde ons langs bekende plekken waarover we al eerder schreven. Wel ontdekten we in het Franse binnenland een…

  Lees meer…


 • Terug in Nederland

  Molen in de Vlist.

  Eenmaal terug in Nederland maken we plannen voor een nostalgische tour. Die begint in Sneek waar we de kou trotseren en eindigt op een terras in Dordrecht. Daar verdiepen we ons in de geschiedenis van deze historische stad en kijken we onze ogen uit. Net als in de andere plaatsen die we bezoeken. Ons eerste…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.