Op Costa Blanca, de camperplaats in l’Alfaz del Pi, blijven we vier dagen staan om na alle indrukken van de afgelopen weken een beetje op adem te komen. Dan komt onvermijdelijk het moment waarop we stapsgewijs aan de reis terug naar Nederland moeten beginnen. Daar willen we ongeveer vier weken voor uittrekken. Tijd genoeg voor een aantal interessante tussenstops, zoals in Pego.
Enkele maanden eerder waren we op een regenachtige zondagmiddag in Pego. Toen waren we niet erg onder de indruk van dit Spaanse stadje. Wel hebben we er voortreffelijke gegeten. Nu we er op deze zonovergoten dagen weer zijn, ontdekken we tal van fraaie plekken en gebouwen. Vooral de Iglesia Parroquial de la Asunción de Nuestra Señora maakt indruk.
Oorverdovend klokgelui in Pego
Zodra ik een positie kies om de kerktoren van de uit de 16e eeuw daterende kerk te fotograferen begint de koster de enorme klokken te luiden. Horen en zien vergaat je en een gesprek is nauwelijks meer mogelijk. Dit geluid moet kilometers ver door het dal te horen zijn. Als de gelovigen dit horen zullen ze ongetwijfeld in de looppas naar de kerk komen. Weerstand bieden van het dwingende geluid van deze klokken lijkt me nauwelijks mogelijk.
Ook de volgende dag, voor de aanvang van de eerste processie in de Semana Santa luiden de klokken. Overal in het stadje zijn ze te horen. Zodra ze er het zwijgen toe doen, beginnen de eerste muziekkorpsen met hun tromgeroffel. Op Palmzondag, de eerste dag van een week vol processies, wordt herdacht dat Jezus op een ezel Jeruzalem binnenreed. In de binnenstad lopen mannen, vrouwen en kinderen met palmtakken.
Processie tijdens Semana Santa
Semana Santa is de Spaanse benaming voor de Goede Week, de week voor voor Pasen. In veel Spaanse steden, vooral in Andalusië, worden in die week processies gehouden. In Pego waren wij getuige van één van die processies. Opvallend is de wat meeslepende muziek die door de verschillende ‘drumbands’ ten gehore wordt gebracht.
In de dagen voor Semana Santa hoorden we op diverse plaatsen, zoals in Cartagena en in Vélez Rubio, de muzikanten oefenen. Voor ons klonk het tromgeroffel gelardeerd met de scherpe tonen van enkele blaasinstrumenten nogal saai, maar het hoort bij het tempo waarin de processie zich voortbeweegt.
Fotogenieke verrassing
Dwalend door Pego kom je dan ineens langs een opvallend optrekje. Niet dat het van grote historische waarde is, maar fotogeniek is het wel. Dan bedoel ik het bloemenwinkeltje dat we ontdekken tijdens onze wandeling. Verstopt in één van de smalle straatjes van Pego lijkt het op een schilderij dat tot leven is gekomen. Toeristische gidsen zullen er vermoedelijk geen melding van maken, maar wat ons betreft verdient het een plek in de top van bezienswaardigheden in dit Spaanse stadje.
Als je Pego bezoekt, ga dan zeker op ontdekking in het Parque Natural del Marjal de Pego-Oliva, een natuurgebied vol rijstvelden en ontelbare vogels. Ook het middeleeuwse Castillo de Forna is een bezoek waard. Net als de Cueva del Canalobre, een grot met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten.
Voor campers heeft de gemeente zeven gratis plaatsen ingericht, maar er zijn slechts vier stroompunten. Wel kun je er afvalwater kwijt, je toiletcassette legen en – als het apparaat werkt – water tanken. Muntje kun je ophalen bij het nabijgelegen toeristenbureau. Op de camperplaats mag je maximaal 48 uur staan en campinggedrag is niet geoorloofd.
Geef een reactie