Pego, interieur van de kerk.

Palmbladeren en processies in Pego

Op Costa Blanca, de camperplaats in l’Alfaz del Pi, blijven we vier dagen staan om na alle indrukken van de afgelopen weken een beetje op adem te komen. Dan komt onvermijdelijk het moment waarop we stapsgewijs aan de reis terug naar Nederland moeten beginnen. Daar willen we ongeveer vier weken voor uittrekken. Tijd genoeg voor een aantal interessante tussenstops, zoals in Pego.

Enkele maanden eerder waren we op een regenachtige zondagmiddag in Pego. Toen waren we niet erg onder de indruk van dit Spaanse stadje. Wel hebben we er voortreffelijke gegeten. Nu we er op deze zonovergoten dagen weer zijn, ontdekken we tal van fraaie plekken en gebouwen. Vooral de Iglesia Parroquial de la Asunción de Nuestra Señora maakt indruk.

Processie in Pego.
Kinderen tijdens de processie in Pego.

Oorverdovend klokgelui in Pego

Zodra ik een positie kies om de kerktoren van de uit de 16e eeuw daterende kerk te fotograferen begint de koster de enorme klokken te luiden. Horen en zien vergaat je en een gesprek is nauwelijks meer mogelijk. Dit geluid moet kilometers ver door het dal te horen zijn. Als de gelovigen dit horen zullen ze ongetwijfeld in de looppas naar de kerk komen. Weerstand bieden van het dwingende geluid van deze klokken lijkt me nauwelijks mogelijk.

Ook de volgende dag, voor de aanvang van de eerste processie in de Semana Santa luiden de klokken. Overal in het stadje zijn ze te horen. Zodra ze er het zwijgen toe doen, beginnen de eerste muziekkorpsen met hun tromgeroffel. Op Palmzondag, de eerste dag van een week vol processies, wordt herdacht dat Jezus op een ezel Jeruzalem binnenreed. In de binnenstad lopen mannen, vrouwen en kinderen met palmtakken.

Processie tijdens Semana Santa

Semana Santa in Pego.
Semana Santa in Pego.

Semana Santa is de Spaanse benaming voor de Goede Week, de week voor voor Pasen. In veel Spaanse steden, vooral in Andalusië, worden in die week processies gehouden. In Pego waren wij getuige van één van die processies. Opvallend is de wat meeslepende muziek die door de verschillende ‘drumbands’ ten gehore wordt gebracht.

In de dagen voor Semana Santa hoorden we op diverse plaatsen, zoals in Cartagena en in Vélez Rubio, de muzikanten oefenen. Voor ons klonk het tromgeroffel gelardeerd met de scherpe tonen van enkele blaasinstrumenten nogal saai, maar het hoort bij het tempo waarin de processie zich voortbeweegt.

Fotogenieke verrassing

Dwalend door Pego kom je dan ineens langs een opvallend optrekje. Niet dat het van grote historische waarde is, maar fotogeniek is het wel. Dan bedoel ik het bloemenwinkeltje dat we ontdekken tijdens onze wandeling. Verstopt in één van de smalle straatjes van Pego lijkt het op een schilderij dat tot leven is gekomen. Toeristische gidsen zullen er vermoedelijk geen melding van maken, maar wat ons betreft verdient het een plek in de top van bezienswaardigheden in dit Spaanse stadje.

Bloemenwinkel in Pego.
Bloemenwinkel in Pego.

Als je Pego bezoekt, ga dan zeker op ontdekking in het Parque Natural del Marjal de Pego-Oliva, een natuurgebied vol rijstvelden en ontelbare vogels. Ook het middeleeuwse Castillo de Forna is een bezoek waard. Net als de Cueva del Canalobre, een grot met indrukwekkende stalactieten en stalagmieten.

Voor campers heeft de gemeente zeven gratis plaatsen ingericht, maar er zijn slechts vier stroompunten. Wel kun je er afvalwater kwijt, je toiletcassette legen en – als het apparaat werkt – water tanken. Muntje kun je ophalen bij het nabijgelegen toeristenbureau. Op de camperplaats mag je maximaal 48 uur staan en campinggedrag is niet geoorloofd.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Fietsend over de Via Verde

  Op de fiets naar Xerta

  Over Xerta hebben we enthousiaste verhalen gehoord. Volgens zeggen is het een prima uitvalsbasis voor een fietstocht over één van de mooiste Vias Verdes in Spanje. Vanuit Roquetes verkennen we eerst het gedeelte naar Xerta. Daarna volgt de ‘topper’: de Via Verde van El Pinell de Bray naar Bot. In Roquetes ligt de (gratis) camperplaats…

  Lees meer…


 • Tortosa opnieuw ontdekt

  Tortosa Ebro

  Tortosa hebben we enkele jaren geleden bezocht, maar toen waren we niet zo enthousiast over de stad. Nu we in Roquetes zijn en op de fiets naar de stad aan de Ebro rijden, kijken we er met andere ogen naar en moeten we onze mening bijstellen. Tortosa is zeker een bezoek waard. Een historische schat…

  Lees meer…


 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


advertentie


Eén reactie op “Palmbladeren en processies in Pego”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.