Deze afsluiter moet worden vervangen.

Drie messing afsluiters

Deze afsluiter moet worden vervangen.
Deze afsluiter moet worden vervangen.

Eigenlijk wisten we het al een poosje, enkele afsluiters moesten worden vervangen. Toen de Nomas in oktober de kant op ging hebben we dan ook direct een nauwgezette controle door een vakman laten uitvoeren. Afgelopen week bevestigde hij ons vermoeden. Drie messing afsluiters moeten worden vernieuwd.

Op de foto is duidelijk te zien welke invloed het zoute water de afgelopen jaren op de messing afsluiter van het toilet heeft gehad. De legering is bezweken en het zink is langzaamaan naar buiten getreden. Als we nog even geduld zouden hebben gehad, was de dekdoorvoer met kraan waarschijnlijk spontaan afgebroken.

Angst voor het afsluiterspook

Op verschillende fora verschenen er de afgelopen tijd berichten over het ‘afsluiterspook’. Dit naar aanleiding van een artikel in Zeilen (september 2012). In die editie kijkt de redactie naar de risico’s van messing afsluiters en het gebruik daarvan door verschillende werven. Ook komen de bevindingen van een Britse deskundige aan bod. Hij stelde vast dat er nog flink wat mis is met de afsluiters die in de jachtbouw worden gebruikt.

Volgens sommige berichten op de fora moeten we ons niet gek laten maken door publicaties zoals in Zeilen. Dat is inderdaad niet de bedoeling, maar een nauwgezette periodieke controle is zeker op zijn plaats. Dat blijkt bij ons aan boord. Overigens blijken vooral messing (een legering van koper en zink) gevoelig te zijn voor aantasting door zout.

Zoutwater en messing afsluiters

Ook vraagt een forumlid zich af ‘wie er nou langdurig op zee zit”. Deze vraag lijkt mij niet zo relevant. Ook als de boot maanden stilligt in zoutwater kunnen de afsluiters worden aangetast. Enkele goede vrienden moesten vorig jaar elf afsluiters laten vervangen. Hun boot – van een gerenommeerd Scandinavisch merk – ligt in het zuiden van Europa en is altijd uitstekend onderhouden. Toch brak bij een periodieke controle één van de afsluiters spontaan af.

Geen doemscenario’s dus. Maar wel ‘safety first’. Daarom laten we de drie afsluiters vervangen nu de boot hoog-en-droog op de kant ligt. Zodra we plaatjes hebben, zullen we u niet onthouden.

Op www.pbase.com staat een Engelstalig handleiding over het vervangen van dekdoorvoeren.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


 • Varen onder de grond in Vall d’Uixo

  Coves de Sant Josep.

  Als je tientallen jaren je vrije tijd op boten hebt doorgebracht, blijft het water trekken. Nog niet eerder maakten we een vaartocht in de ingewanden van de aarde zoals in de grotten van La Vall d’Uixo. Ook zetten we twaalfduizend stappen om een kasteel in Onda te bezoeken, maken we een tussenstop in Les Coves…

  Lees meer…


 • Terug in de tijd in Besalú

  Besalu, Spanje

  Vaak hebben we gelezen over de verborgen parels in Catalonië. Nu het toeristenseizoen nog niet is losgebarsten besluiten we op zoek te gaan naar die historische schatten. Zo belanden we in Besalú, een eeuwenoud stadje aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen. Besalú is een schilderachtige stadje in…

  Lees meer…


advertentie


6 reacties op “Drie messing afsluiters”

 1. Anje avatar
  Anje

  Cees, als je toch gaat vervangen, neem dan meteen Blake afsluiters. Het zijn degelijke schuifafsluiters (kunnen dus ook niet kapotvriezen) van een goede kwaliteit brons, eenvoudig zelf te inspecteren en te onderhouden (likje vet, schuurpasta). Wel iets duurder maar dan heb je ook wat.

 2. Cees van Dijk avatar

  Dat onderstreept nogmaals de cruciale functie van goedwerkende afsluiters.

 3. Cees van Dijk avatar

  In principe brengt elke huiddoorvoer onder de waterlijn risico’s met zich mee. Afsluiters, de naam zegt het al, dienen om de watertoevoer af te sluiten. Mochten bijvoorbeeld in een uitzonderlijk geval de rvs-klemmen of de slang het begeven dan kan een goed werkende afsluiter grotere problemen voorkomen. Standaard moeten afsluiters naar mijn mening dicht staan. Zeker tijdens het varen.

 4. Ankie van Dijk avatar
  Ankie van Dijk

  Afsluiters sluiten af.

 5. Werner avatar
  Werner

  Dat je in principe drijft op 2 slangenklemmetjes vind ik eigenlijk alarmerender…..

  1. Cees van Dijk avatar

   Dat onderstreept nogmaals de cruciale functie van goedwerkende afsluiters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.