NOMAS zonder Superwind

Onze windgenerator geeft de geest

Al eerder viel ons op dat onze trouwe Superwind windgenerator een nare vibratie in de boot veroorzaakte. Voor die heftige storm in februari hadden we nergens last van, maar daarna werd het steeds erger. Onderzoek door de fabrikant in Duitsland leverde een onthutsend beeld op.

Wie kan het zich nog herinneren? In februari teisterden drie stormen Nederland. Ze volgden elkaar snel op en zorgden voor forse overlast en aanzienlijk schade. Bij ons splinternieuwe appartementencomplex blies de harde wind de zonnepanelen van het dak. Zelfs het driedubbele glas bewoog.

Als de storm gaat liggen

Onze boot stond toen nog veilig op de kant, maar nadat de storm ging liggen zijn we spoorslags gaan kijken of alles in orde was. Gelukkig was de NOMAS er zonder kleerscheuren van afgekomen. Dachten we.

NOMAS in de kraan inclusief de Superwind windgenerator.
Hier staat de Superwind nog fier met de kop in de wind.

Na een paar dagen gaan we weer op inspectie en valt ons al op dat de Superwind een nare vibratie in de boot veroorzaakt. Veel kunnen we er niet aan doen, want van een nader onderzoek van de windgenerator op grote hoogte kan geen sprake zijn. Veel te riskant.

Windgenerator demonteren en repareren

Toen onlangs de boot weer te water ging, aarzelden we geen moment en onderzochten we de windmolen. Wat we al vreesden bleek snel: het draaiende gedeelte vertoonde speling waardoor de buizenconstructie mee ging trillen.

Er blijft dus niets anders over dan de zaak demonteren en overleggen met de importeur over de vervolgstappen. Rob Wink, nu in handen van Dennis van Winkel, neemt contact op met de fabriek in Duitsland en wij sturen onze Superwind op naar de producent.

Binnen een paar dagen ontvangen we bericht. Onze Superwind had het inderdaad zwaar te verduren gehad. Gelukkig is er nog redding mogelijk. Een aantal onderdelen moet worden vervangen, maar als alles meezit hebben alles weer op tijd terug en kunnen we de windgenerator nog net monteren voordat we koers zetten naar de Oostzee.

Korte update

Op 11 mei 2022 krijgen we bericht dat de Superwind in Duitsland is gerepareerd en naar Nederland zal worden verzonden. Als het allemaal meezit, kunnen we de windmolen nog net voor ons vertrek monteren. Klik hier voor het vervolg.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Van Rocroi naar Thorn

  Thorn

  In het historische Rocroi maken we een wandeling rond de oude vestingwerken. Daarna rijden we door naar het Limburgse Ittervoort en bezoeken we Thorn, het witte dorpje. Daarmee sluiten we onze tweede camperreis van 2023 af. Tijd om nieuwe plannen te maken. Als we Troyes achter ons laten vragen we ons af of we deze…

  Lees meer…


 • In Troyes raken we niet uitgekeken

  Troyes

  Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

  Lees meer…


 • Langzaam langs de Loire

  Kasteel in Saumur

  Langs de Loire kun je prachtig fietsen, luidde het advies van onze vrienden. En vergeet vooral die mooie wijnen niet, voegden ze daaraan toe. Na enig wikken en wegen besluiten we niet via Bretagne en Normandië terug naar Nederland, maar de befaamde Franse rivier te volgen. Dat blijkt in alle opzichten een uitstekende keuze. Na…

  Lees meer…


 • Fietsend over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.