Onze windgenerator geeft de geest

Onze windgenerator geeft de geest

Al eerder viel ons op dat onze trouwe Superwind windgenerator een nare vibratie in de boot veroorzaakte. Voor die heftige storm in februari hadden we nergens last van, maar daarna werd het steeds erger. Onderzoek door de fabrikant in Duitsland leverde een onthutsend beeld op.

Wie kan het zich nog herinneren? In februari teisterden drie stormen Nederland. Ze volgden elkaar snel op en zorgden voor forse overlast en aanzienlijk schade. Bij ons splinternieuwe appartementencomplex blies de harde wind de zonnepanelen van het dak. Zelfs het driedubbele glas bewoog.

Als de storm gaat liggen

Onze boot stond toen nog veilig op de kant, maar nadat de storm ging liggen zijn we spoorslags gaan kijken of alles in orde was. Gelukkig was de NOMAS er zonder kleerscheuren van afgekomen. Dachten we.

NOMAS in de kraan inclusief de Superwind windgenerator.
Hier staat de Superwind nog fier met de kop in de wind.

Na een paar dagen gaan we weer op inspectie en valt ons al op dat de Superwind een nare vibratie in de boot veroorzaakt. Veel kunnen we er niet aan doen, want van een nader onderzoek van de windgenerator op grote hoogte kan geen sprake zijn. Veel te riskant.

Windgenerator demonteren en repareren

Toen onlangs de boot weer te water ging, aarzelden we geen moment en onderzochten we de windmolen. Wat we al vreesden bleek snel: het draaiende gedeelte vertoonde speling waardoor de buizenconstructie mee ging trillen.

Er blijft dus niets anders over dan de zaak demonteren en overleggen met de importeur over de vervolgstappen. Rob Wink, nu in handen van Dennis van Winkel, neemt contact op met de fabriek in Duitsland en wij sturen onze Superwind op naar de producent.

Binnen een paar dagen ontvangen we bericht. Onze Superwind had het inderdaad zwaar te verduren gehad. Gelukkig is er nog redding mogelijk. Een aantal onderdelen moet worden vervangen, maar als alles meezit hebben alles weer op tijd terug en kunnen we de windgenerator nog net monteren voordat we koers zetten naar de Oostzee.

Korte update

Op 11 mei 2022 krijgen we bericht dat de Superwind in Duitsland is gerepareerd en naar Nederland zal worden verzonden. Als het allemaal meezit, kunnen we de windmolen nog net voor ons vertrek monteren. Klik hier voor het vervolg.


advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.

ReizenReizen

Meer berichten

 • Volop variatie in Hellevoetsluis

  Volop variatie in Hellevoetsluis

  Dat Hellevoetsluis een vestingstad is wisten we wel, maar dat je in en rond de vestingwerken zoveel kunt beleven hadden we ons nooit gerealiseerd. Ons verblijf in de stad aan het Haringvliet was een echte ontdekkingsreis. Hier kun je heerlijk wandelen rond en in de vesting of in het nabijgelegen natuurgebied, er is strand en […]

  Lees meer…


 • In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  Op de ankerplek bij het Stoommuseum in Medemblik waait het drie dagen stevig uit het zuidwesten. Zodra we een noordelijk windje krijgen, besluiten we naar het zuiden te zeilen. Volgens de weersverwachting staat er de komende dagen een oostelijke wind. Daar willen we van profiteren. Hellevoetsluis is onze bestemming en als de wind doet wat…

  Lees meer…


 • Voor anker bij het Stoommuseum

  Voor anker bij het Stoommuseum

  In al die jaren dat we op het IJsselmeer hebben gezeild, zijn we nog nooit in het kommetje bij het Stoommuseum in Medemblik geweest. Prachtige plek waar je beschut kunt liggen voor bijna alle winden. Strandje in de buurt. Er is zelfs een steiger waar je comfortabel uit je bijboot kunt stappen om even de…

  Lees meer…


 • In Medemblik wachten op de stoomtram

  In Medemblik wachten op de stoomtram

  Na enige discussie worden we het eens, met de NOMAS zijn we zeker tien jaar niet in Medemblik geweest. Tijd voor een bezoek aan deze historische stad. Ook willen we graag de stoomtram eens van nabij zien en een wandeling maken rond kasteel Radboud. Dat lukt. We mogen zelfs de werkplek van de twee machinisten…

  Lees meer…


advertentie


Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.