NOMAS zonder Superwind

Onze windgenerator geeft de geest

Al eerder viel ons op dat onze trouwe Superwind windgenerator een nare vibratie in de boot veroorzaakte. Voor die heftige storm in februari hadden we nergens last van, maar daarna werd het steeds erger. Onderzoek door de fabrikant in Duitsland leverde een onthutsend beeld op.

Wie kan het zich nog herinneren? In februari teisterden drie stormen Nederland. Ze volgden elkaar snel op en zorgden voor forse overlast en aanzienlijk schade. Bij ons splinternieuwe appartementencomplex blies de harde wind de zonnepanelen van het dak. Zelfs het driedubbele glas bewoog.

Als de storm gaat liggen

Onze boot stond toen nog veilig op de kant, maar nadat de storm ging liggen zijn we spoorslags gaan kijken of alles in orde was. Gelukkig was de NOMAS er zonder kleerscheuren van afgekomen. Dachten we.

NOMAS in de kraan inclusief de Superwind windgenerator.
Hier staat de Superwind nog fier met de kop in de wind.

Na een paar dagen gaan we weer op inspectie en valt ons al op dat de Superwind een nare vibratie in de boot veroorzaakt. Veel kunnen we er niet aan doen, want van een nader onderzoek van de windgenerator op grote hoogte kan geen sprake zijn. Veel te riskant.

Windgenerator demonteren en repareren

Toen onlangs de boot weer te water ging, aarzelden we geen moment en onderzochten we de windmolen. Wat we al vreesden bleek snel: het draaiende gedeelte vertoonde speling waardoor de buizenconstructie mee ging trillen.

Er blijft dus niets anders over dan de zaak demonteren en overleggen met de importeur over de vervolgstappen. Rob Wink, nu in handen van Dennis van Winkel, neemt contact op met de fabriek in Duitsland en wij sturen onze Superwind op naar de producent.

Binnen een paar dagen ontvangen we bericht. Onze Superwind had het inderdaad zwaar te verduren gehad. Gelukkig is er nog redding mogelijk. Een aantal onderdelen moet worden vervangen, maar als alles meezit hebben alles weer op tijd terug en kunnen we de windgenerator nog net monteren voordat we koers zetten naar de Oostzee.

Korte update

Op 11 mei 2022 krijgen we bericht dat de Superwind in Duitsland is gerepareerd en naar Nederland zal worden verzonden. Als het allemaal meezit, kunnen we de windmolen nog net voor ons vertrek monteren. Klik hier voor het vervolg.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


 • Varen onder de grond in Vall d’Uixo

  Coves de Sant Josep.

  Als je tientallen jaren je vrije tijd op boten hebt doorgebracht, blijft het water trekken. Nog niet eerder maakten we een vaartocht in de ingewanden van de aarde zoals in de grotten van La Vall d’Uixo. Ook zetten we twaalfduizend stappen om een kasteel in Onda te bezoeken, maken we een tussenstop in Les Coves…

  Lees meer…


 • Terug in de tijd in Besalú

  Besalu, Spanje

  Vaak hebben we gelezen over de verborgen parels in Catalonië. Nu het toeristenseizoen nog niet is losgebarsten besluiten we op zoek te gaan naar die historische schatten. Zo belanden we in Besalú, een eeuwenoud stadje aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen. Besalú is een schilderachtige stadje in…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.