NOMAS zonder Superwind

Onze windgenerator geeft de geest

Al eerder viel ons op dat onze trouwe Superwind windgenerator een nare vibratie in de boot veroorzaakte. Voor die heftige storm in februari hadden we nergens last van, maar daarna werd het steeds erger. Onderzoek door de fabrikant in Duitsland leverde een onthutsend beeld op.

Wie kan het zich nog herinneren? In februari teisterden drie stormen Nederland. Ze volgden elkaar snel op en zorgden voor forse overlast en aanzienlijk schade. Bij ons splinternieuwe appartementencomplex blies de harde wind de zonnepanelen van het dak. Zelfs het driedubbele glas bewoog.

Als de storm gaat liggen

Onze boot stond toen nog veilig op de kant, maar nadat de storm ging liggen zijn we spoorslags gaan kijken of alles in orde was. Gelukkig was de NOMAS er zonder kleerscheuren van afgekomen. Dachten we.

NOMAS in de kraan inclusief de Superwind windgenerator.
Hier staat de Superwind nog fier met de kop in de wind.

Na een paar dagen gaan we weer op inspectie en valt ons al op dat de Superwind een nare vibratie in de boot veroorzaakt. Veel kunnen we er niet aan doen, want van een nader onderzoek van de windgenerator op grote hoogte kan geen sprake zijn. Veel te riskant.

Windgenerator demonteren en repareren

Toen onlangs de boot weer te water ging, aarzelden we geen moment en onderzochten we de windmolen. Wat we al vreesden bleek snel: het draaiende gedeelte vertoonde speling waardoor de buizenconstructie mee ging trillen.

Er blijft dus niets anders over dan de zaak demonteren en overleggen met de importeur over de vervolgstappen. Rob Wink, nu in handen van Dennis van Winkel, neemt contact op met de fabriek in Duitsland en wij sturen onze Superwind op naar de producent.

Binnen een paar dagen ontvangen we bericht. Onze Superwind had het inderdaad zwaar te verduren gehad. Gelukkig is er nog redding mogelijk. Een aantal onderdelen moet worden vervangen, maar als alles meezit hebben alles weer op tijd terug en kunnen we de windgenerator nog net monteren voordat we koers zetten naar de Oostzee.

Korte update

Op 11 mei 2022 krijgen we bericht dat de Superwind in Duitsland is gerepareerd en naar Nederland zal worden verzonden. Als het allemaal meezit, kunnen we de windmolen nog net voor ons vertrek monteren. Klik hier voor het vervolg.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Boerderijmuseum in Salitja

  Museumboerderij Granja Mas Bes.

  In Peñíscola hebben we ons ondergedompeld in de historie van de rooms katholieke kerk. Vol nieuwe indrukken zetten we nu koers naar Sant Carles de la Ràpita. Daarna rijden we naar Salitja waar we een plekje vinden bij een boerderij waar we onze ogen uitkijken in het ‘agarisch museum’. In het boerderijmuseum krijgen we een […]

  Lees meer…


 • Klimmen naar het kasteel in Peñíscola

  Peñiscola, kasetel.

  In vele opzichten bezorgde Pego ons een aangename verrassing. Na een tussenstop in Moncofa rijden we door naar Peñíscola, een toeristische trekpleister van de eerste orde. Enkele jaren geleden waren we ook hier, maar toen bezochten we het kasteel niet. Dat doen we nu wel en daar krijgen we geen spijt van. Voordat we Pego…

  Lees meer…


 • Palmbladeren en processies in Pego

  Pego, interieur van de kerk.

  Op Costa Blanca, de camperplaats in l’Alfaz del Pi, blijven we vier dagen staan om na alle indrukken van de afgelopen weken een beetje op adem te komen. Dan komt onvermijdelijk het moment waarop we stapsgewijs aan de reis terug naar Nederland moeten beginnen. Daar willen we ongeveer vier weken voor uittrekken. Tijd genoeg voor…

  Lees meer…


 • Op de fiets naar Alicante

  Alicante

  Nu we de grotwoningen en de indrukwekkende kathedraal hebben bekeken, besluiten we een aantrekkelijkere plek voor de nacht te zoeken dan de inspiratieloze parkeerplaats van Guadix. Die vinden we aan het strand bij Urbanova ten zuiden van Alicante. Eerst rijden we naar Vélez Rubio. In de tweede helft van de middag arriveren we op de…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.