Ankie sjouwt de voorraad uit de auto.

Tocht naar de Oostzee, de voorbereidingen

Binnenkort gaan we vier maanden zeilen. Naar de Oostzee. Wat we al een paar jaar geleden van plan waren, gaat nu eindelijk gebeuren. Bevoorraden van de NOMAS is niet alleen een klus die een aanslag pleegt op je rug, het is ook een uitdaging om voor alles een plekje te vinden.

Vier maanden op reis betekent ongeveer zestien weken. Dat zijn pakweg honderdtwintig dagen. Zo rekenen we bij het aanleggen van de voorraden voor onze tocht. Als je dus bij de supermarkt tussen de schappen loopt, heb je aan één winkelwagentje niet genoeg.

Voorbereiding op de tocht naar de Oostzee: Ankie sjouwt de voorraad vanuit de kuip in de kajuit van de NOMAS.
Vanuit de kuip in de kajuit.

Natuurlijk zijn er in Scandinavië voldoende supermarkten en van enige schaarste is daar ook geen sprake. Waarom dan de hele boot volladen met eten en drinken? Dat doen we om straks niet op pad te hoeven voor boodschappen als we net een aantrekkelijke ankerplek hebben ontdekt of juist nog een poosje willen doorvaren.

Boodschappenlijstje en impulsaankopen

Dus maken we een lijst en doen ook nog de nodige impulsaankopen. ‘Dit lijkt me makkelijk.’ ‘Oh, dat is ook wel handig.’ ‘Misschien moeten we dit ook maar meenemen.’ Zo scharrelen we tussen schappen. In ieder geval nemen we de nodige alcoholische versnaperingen mee, want die zijn in de noordelijke landen nogal aan de prijs.

Wie vreest dat het straks een uitbundig drankgelag gaat worden, kan gerust zijn. Te geruststelling: er gaat ook een fikse hoeveelheid alcoholvrij bier mee. En water, want water drinken uit onze tanks doen we liever niet.

Zeiltocht naar de Oostzee: Ankie probeert een plekje te vinden voor de voorraad.
De finale, voor alle spullen een plekje vinden in de NOMAS.

Nog een voordeel van een flinke voorraad eten en drinken is dat we straks niet hoeven te sjouwen met zware spullen. Uit ervaring weten we dat het best lastig is om met de rubberboot en de vouwfietsen de scheepsvoorraad aan te vullen.

Blikken, pakken en flessen

Aan het einde van de dag kunnen we op de haven de nodige karretjes vullen en over de steiger trekken. Als de potten, blikken, pakken en flessen eenmaal een plek aan boord hebben gevonden, zijn ze acht keer door onze handen gegaan. Tel maar mee: van het schap in het boodschappenwagentje, op de band bij de kassa, weer in een karretje, in de auto, in de wagentjes op de haven, in de kuip, in de boot en uiteindelijk in de kastjes.

Als alles op z’n plek staat en ligt, blijkt dat we nog wat ruimte over hebben. Zullen we dan toch nog maar even langs de supermarkt gaan? We kunnen maar beter zorgen dat alles lekker vol zit, nietwaar?


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Fietsen en wandelen langs de Loire

  Kasteel in Saumur

  Langs de Loire kun je prachtig fietsen, luidde het advies van onze vrienden. En vergeet vooral die mooie wijnen niet, voegden ze daaraan toe. Na enig wikken en wegen besluiten we niet via Bretagne en Normandië terug naar Nederland, maar de befaamde Franse rivier te volgen. Dat blijkt in alle opzichten een uitstekende keuze. Na…

  Lees meer…


 • Op de fiets over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


 • Door de Pyreneeën van Spanje naar Frankrijk

  Urdos

  In het vroege voorjaar lukte het ons vanwege de slechte weersomstandigheden niet om comfortabel langs de Franse westkust naar Nederland te rijden. Nu de hoge temperaturen in Spanje ons teveel worden, besluiten we een tweede poging te wagen. Na een reis door Noord-Spanje en de Pyreneeën rijden we door naar het prachtige Ile de Ré…

  Lees meer…


 • Pareltje in het Franse binnenland

  La Canourgue

  Na ons rondje Nederland vertrekken we opnieuw in zuidelijke richting. Ruim veertien dagen zijn we nu onderweg, Na een voorspoedige rit door België, Luxemburg en Frankrijk komen we in l’Alfas del Pi aan. Vrijwel de gehele reis voerde ons langs bekende plekken waarover we al eerder schreven. Wel ontdekten we in het Franse binnenland een…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.