Tocht naar de Oostzee, de voorbereidingen

Tocht naar de Oostzee, de voorbereidingen

Binnenkort gaan we vier maanden zeilen. Naar de Oostzee. Wat we al een paar jaar geleden van plan waren, gaat nu eindelijk gebeuren. Bevoorraden van de NOMAS is niet alleen een klus die een aanslag pleegt op je rug, het is ook een uitdaging om voor alles een plekje te vinden.

Vier maanden op reis betekent ongeveer zestien weken. Dat zijn pakweg honderdtwintig dagen. Zo rekenen we bij het aanleggen van de voorraden voor onze tocht. Als je dus bij de supermarkt tussen de schappen loopt, heb je aan één winkelwagentje niet genoeg.

Voorbereiding op de tocht naar de Oostzee: Ankie sjouwt de voorraad vanuit de kuip in de kajuit van de NOMAS.
Vanuit de kuip in de kajuit.

Natuurlijk zijn er in Scandinavië voldoende supermarkten en van enige schaarste is daar ook geen sprake. Waarom dan de hele boot volladen met eten en drinken? Dat doen we om straks niet op pad te hoeven voor boodschappen als we net een aantrekkelijke ankerplek hebben ontdekt of juist nog een poosje willen doorvaren.

Boodschappenlijstje en impulsaankopen

Dus maken we een lijst en doen ook nog de nodige impulsaankopen. ‘Dit lijkt me makkelijk.’ ‘Oh, dat is ook wel handig.’ ‘Misschien moeten we dit ook maar meenemen.’ Zo scharrelen we tussen schappen. In ieder geval nemen we de nodige alcoholische versnaperingen mee, want die zijn in de noordelijke landen nogal aan de prijs.

Wie vreest dat het straks een uitbundig drankgelag gaat worden, kan gerust zijn. Te geruststelling: er gaat ook een fikse hoeveelheid alcoholvrij bier mee. En water, want water drinken uit onze tanks doen we liever niet.

Zeiltocht naar de Oostzee: Ankie probeert een plekje te vinden voor de voorraad.
De finale, voor alle spullen een plekje vinden in de NOMAS.

Nog een voordeel van een flinke voorraad eten en drinken is dat we straks niet hoeven te sjouwen met zware spullen. Uit ervaring weten we dat het best lastig is om met de rubberboot en de vouwfietsen de scheepsvoorraad aan te vullen.

Blikken, pakken en flessen

Aan het einde van de dag kunnen we op de haven de nodige karretjes vullen en over de steiger trekken. Als de potten, blikken, pakken en flessen eenmaal een plek aan boord hebben gevonden, zijn ze acht keer door onze handen gegaan. Tel maar mee: van het schap in het boodschappenwagentje, op de band bij de kassa, weer in een karretje, in de auto, in de wagentjes op de haven, in de kuip, in de boot en uiteindelijk in de kastjes.

Als alles op z’n plek staat en ligt, blijkt dat we nog wat ruimte over hebben. Zullen we dan toch nog maar even langs de supermarkt gaan? We kunnen maar beter zorgen dat alles lekker vol zit, nietwaar?


advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.

ReizenReizen

Meer berichten

 • Volop variatie in Hellevoetsluis

  Volop variatie in Hellevoetsluis

  Dat Hellevoetsluis een vestingstad is wisten we wel, maar dat je in en rond de vestingwerken zoveel kunt beleven hadden we ons nooit gerealiseerd. Ons verblijf in de stad aan het Haringvliet was een echte ontdekkingsreis. Hier kun je heerlijk wandelen rond en in de vesting of in het nabijgelegen natuurgebied, er is strand en […]

  Lees meer…


 • In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  Op de ankerplek bij het Stoommuseum in Medemblik waait het drie dagen stevig uit het zuidwesten. Zodra we een noordelijk windje krijgen, besluiten we naar het zuiden te zeilen. Volgens de weersverwachting staat er de komende dagen een oostelijke wind. Daar willen we van profiteren. Hellevoetsluis is onze bestemming en als de wind doet wat…

  Lees meer…


 • Voor anker bij het Stoommuseum

  Voor anker bij het Stoommuseum

  In al die jaren dat we op het IJsselmeer hebben gezeild, zijn we nog nooit in het kommetje bij het Stoommuseum in Medemblik geweest. Prachtige plek waar je beschut kunt liggen voor bijna alle winden. Strandje in de buurt. Er is zelfs een steiger waar je comfortabel uit je bijboot kunt stappen om even de…

  Lees meer…


 • In Medemblik wachten op de stoomtram

  In Medemblik wachten op de stoomtram

  Na enige discussie worden we het eens, met de NOMAS zijn we zeker tien jaar niet in Medemblik geweest. Tijd voor een bezoek aan deze historische stad. Ook willen we graag de stoomtram eens van nabij zien en een wandeling maken rond kasteel Radboud. Dat lukt. We mogen zelfs de werkplek van de twee machinisten…

  Lees meer…


advertentie


Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.