Ankie sjouwt de voorraad uit de auto.

Tocht naar de Oostzee, de voorbereidingen

Binnenkort gaan we vier maanden zeilen. Naar de Oostzee. Wat we al een paar jaar geleden van plan waren, gaat nu eindelijk gebeuren. Bevoorraden van de NOMAS is niet alleen een klus die een aanslag pleegt op je rug, het is ook een uitdaging om voor alles een plekje te vinden.

Vier maanden op reis betekent ongeveer zestien weken. Dat zijn pakweg honderdtwintig dagen. Zo rekenen we bij het aanleggen van de voorraden voor onze tocht. Als je dus bij de supermarkt tussen de schappen loopt, heb je aan één winkelwagentje niet genoeg.

Voorbereiding op de tocht naar de Oostzee: Ankie sjouwt de voorraad vanuit de kuip in de kajuit van de NOMAS.
Vanuit de kuip in de kajuit.

Natuurlijk zijn er in Scandinavië voldoende supermarkten en van enige schaarste is daar ook geen sprake. Waarom dan de hele boot volladen met eten en drinken? Dat doen we om straks niet op pad te hoeven voor boodschappen als we net een aantrekkelijke ankerplek hebben ontdekt of juist nog een poosje willen doorvaren.

Boodschappenlijstje en impulsaankopen

Dus maken we een lijst en doen ook nog de nodige impulsaankopen. ‘Dit lijkt me makkelijk.’ ‘Oh, dat is ook wel handig.’ ‘Misschien moeten we dit ook maar meenemen.’ Zo scharrelen we tussen schappen. In ieder geval nemen we de nodige alcoholische versnaperingen mee, want die zijn in de noordelijke landen nogal aan de prijs.

Wie vreest dat het straks een uitbundig drankgelag gaat worden, kan gerust zijn. Te geruststelling: er gaat ook een fikse hoeveelheid alcoholvrij bier mee. En water, want water drinken uit onze tanks doen we liever niet.

Zeiltocht naar de Oostzee: Ankie probeert een plekje te vinden voor de voorraad.
De finale, voor alle spullen een plekje vinden in de NOMAS.

Nog een voordeel van een flinke voorraad eten en drinken is dat we straks niet hoeven te sjouwen met zware spullen. Uit ervaring weten we dat het best lastig is om met de rubberboot en de vouwfietsen de scheepsvoorraad aan te vullen.

Blikken, pakken en flessen

Aan het einde van de dag kunnen we op de haven de nodige karretjes vullen en over de steiger trekken. Als de potten, blikken, pakken en flessen eenmaal een plek aan boord hebben gevonden, zijn ze acht keer door onze handen gegaan. Tel maar mee: van het schap in het boodschappenwagentje, op de band bij de kassa, weer in een karretje, in de auto, in de wagentjes op de haven, in de kuip, in de boot en uiteindelijk in de kastjes.

Als alles op z’n plek staat en ligt, blijkt dat we nog wat ruimte over hebben. Zullen we dan toch nog maar even langs de supermarkt gaan? We kunnen maar beter zorgen dat alles lekker vol zit, nietwaar?


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Met de trein naar het kasteel

  Strand van Calpe met de rots.

  Nu we de omgeving van San Rafael del Rio, onze nieuwe woonplaats, een beetje hebben verkend, wordt het tijd voor een familiebezoek in Pego en opnieuw een zoektocht naar onbekende pareltjes. Ook waaien we even lekker uit in Calpe en op de terugreis stoppen we in Xativa. Waarom is deze stad uitgestorven als wij er…

  Lees meer…


 • Laatste trip met de camper

  Elburg.

  Terug in Nederland wacht een aantal klussen aan de camper. Ook maken we een trip langs het water en brengen we een bezoek aan Middelburg, rijden we naar Oudenbosch en Stampersgat en dwalen we door Elburg. Dan breekt het moment aan waarop we, met bloedend hart, onze camper verkopen. Tegelijk betekent dat de start van…

  Lees meer…


 • Van Rocroi naar Thorn

  Thorn

  In het historische Rocroi maken we een wandeling rond de oude vestingwerken. Daarna rijden we door naar het Limburgse Ittervoort en bezoeken we Thorn, het witte dorpje. Daarmee sluiten we onze tweede camperreis van 2023 af. Tijd om nieuwe plannen te maken. Als we Troyes achter ons laten vragen we ons af of we deze…

  Lees meer…


 • In Troyes raken we niet uitgekeken

  Troyes

  Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.