Digitale tekening

Opmars van de digitale techniek

Getekend met de stylus pen.

Beetje tekenen, beetje schilderen. Ik heb het altijd een boeiende bezigheid gevonden. Niet dat ik er vreselijk goed in ben. Daar gaat het niet om. ’t Is een verstrooiend tijdverdrijf en als een kijker zijn of haar waardering uitspreekt is dat mooi meegenomen.

Ooit maakte ik van mijn ‘landvakanties’ complete getekende reisverslagen. Dat was een bijzondere manier om alle momenten nog intensiever te beleven. Ook leverde het een naslagwerk op waar ik nog steeds plezier aan beleef. De plekken waar ik heb getekend, de onverwachte ontmoetingen, de worstelingen om er iets moois van te maken. Alles staat me nog helder voor de geest.

Drijvend atelier

Nu is het binnen de beperkte ruimte van een zeilboot lastig om een compleet drijvend atelier in te richten. En in een zilte omgeving zijn papier, verf en penselen extra kwetsbaar. Juist, de digitale mogelijkheden bieden een oplossing. Aanvankelijk was ik niet zo enthousiast. Nog steeds mis ik het geschuur van de potloodpunt over het grove papier. Voor de geur van de olieverf en de oplosmiddelen bestaat nog geen digitale variant. En aquarelverf vloeit nergens zo mooi als op een vochtig stuk geschept papier.

Vooroorlogse spullen

Inmiddels ben ik een beetje om. Dat komt zo. Mijn zoon – hij vaart al jaren op zee – zei ooit: “Pa, je koopt toch geen vooroorlogse spullen als je ook kunt beschikken over de modernste technieken”. Hij reageerde daarmee op mijn plan om een SBB-installatie aan boord van onze Nomas te monteren. Uiteindelijk moest ik hem gelijk geven en kwam er dus een satelliettelefoon. Gemakkelijk te bedienen en eenvoudig te installeren. Zo is het nu ook gegaan met mijn creatieve uitspattingen. Een iPad, een speciale pen en een ongekend scala aan mogelijkheden. Als de ingenieurs bij Apple nu ook nog de geur en het geluid kunnen toevoegen, ben ik helemaal gelukkig.

iPad en Bamboo pen

Zijn de resultaten nu minder origineel dan de met pen, penseel of potlood gemaakte afbeeldingen? Puristen zullen dat ongetwijfeld vinden. Maar hadden we diezelfde discussie ook niet toen de digitale foto- en filmcamera’s terrein wonnen? Oh, ja. En laten we vooral de gedachtenwisselingen over de digitale versus de papieren zeekaarten niet vergeten. Op het schip waar mijn zoon de scepter zwaait zijn alle papieren informatiebronnen, inclusief de kaarten, al van boord. Passer, lineaal en potlood zijn van de kaartentafel verdwenen. Updates geschieden via een internetverbinding die met een satelliet tot stand wordt gebracht.

Elektronisch vervaardigd

Toen ik onlangs de eerste resultaten van mijn elektronisch vervaardigde tekeningen publiceerde, kreeg ik lovende kritieken. Zal dat anders worden nu ik heb laten zien hoe ik tewerk ga?


NOMAS nieuwsflits

MIS NIETS MET ONZE GRATIS DIGITALE NIEUWSBRIEF 

Met een abonnement op NOMAS nieuwsflits blijf je op de hoogte van onze belevenissen en krijg je tips over onze trips.

Deel dit bericht


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

Meer berichten

  • Spektakel in Oudenaarde

    Middeleeuws spektakel in Oudenaarde.

    In het Vlaamse Oudenaarde belanden we geheel onverwacht in een historisch spektakel. Onder grote belangstelling wordt het bewogen leven van Margaretha van Parma uitgebeeld. Niet alleen is het een kleurrijk schouwspel, ook krijgen we een smeuïg lesje geschiedenis. Of dat nog niet genoeg is, vinden we een gratis overnachtingsplaats aan de oever van de Schelde.…

    Lees meer…


  • Fietsend naar Cap Fréhel

    Vuurtoren Cap Fréhel

    Voordat we naar Cap Fréhel rijden, maken we een tussenstop in Saint-Cast le Guildo. Dit is met recht één van de mooiste gratis camperplaatsen waar we ooit hebben gestaan. Hier raken we nauwelijks uitgekeken, want eb en vloed zorgen voortdurend voor een ander schouwspel. Elk moment van de dag is het indrukwekkende panorama anders. Dat…

    Lees meer…


  • Intra-Muros de Saint-Malo

    Saint-Malo

    Wanneer je door de geplaveide straten van de Intra-Muros de Saint-Malo loopt, voel je bijna de eeuwenoude zeevaardersgeest die nog steeds in de lucht hangt. Deze kuststad in Bretagne heeft door de jaren heen vele gezichten gekend: van kapersbolwerk tot toeristische trekpleister. Toch heeft Saint-Malo zijn robuuste charme behouden, met zijn imposante stadsmuren, indrukwekkende geschiedenis…

    Lees meer…


  • Le Mont Saint-Michel

    Le Mont Saint-Michel, gelegen in het Franse Normandië, is een van de meest iconische historische locaties ter wereld. De rotsachtige eilandgemeente, met als kroon een indrukwekkende abdij, ligt in een getijdengebied. Soms omringd door water danweer omgeven door drooggevallen land. In 1979 erkende de UNESCO Le Mont Saint-Michel als werelderfgoed vanwege de unieke architectuur, de…

    Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.