Digitale tekening

Opmars van de digitale techniek

Getekend met de stylus pen.

Beetje tekenen, beetje schilderen. Ik heb het altijd een boeiende bezigheid gevonden. Niet dat ik er vreselijk goed in ben. Daar gaat het niet om. ’t Is een verstrooiend tijdverdrijf en als een kijker zijn of haar waardering uitspreekt is dat mooi meegenomen.

Ooit maakte ik van mijn ‘landvakanties’ complete getekende reisverslagen. Dat was een bijzondere manier om alle momenten nog intensiever te beleven. Ook leverde het een naslagwerk op waar ik nog steeds plezier aan beleef. De plekken waar ik heb getekend, de onverwachte ontmoetingen, de worstelingen om er iets moois van te maken. Alles staat me nog helder voor de geest.

Drijvend atelier

Nu is het binnen de beperkte ruimte van een zeilboot lastig om een compleet drijvend atelier in te richten. En in een zilte omgeving zijn papier, verf en penselen extra kwetsbaar. Juist, de digitale mogelijkheden bieden een oplossing. Aanvankelijk was ik niet zo enthousiast. Nog steeds mis ik het geschuur van de potloodpunt over het grove papier. Voor de geur van de olieverf en de oplosmiddelen bestaat nog geen digitale variant. En aquarelverf vloeit nergens zo mooi als op een vochtig stuk geschept papier.

Vooroorlogse spullen

Inmiddels ben ik een beetje om. Dat komt zo. Mijn zoon – hij vaart al jaren op zee – zei ooit: “Pa, je koopt toch geen vooroorlogse spullen als je ook kunt beschikken over de modernste technieken”. Hij reageerde daarmee op mijn plan om een SBB-installatie aan boord van onze Nomas te monteren. Uiteindelijk moest ik hem gelijk geven en kwam er dus een satelliettelefoon. Gemakkelijk te bedienen en eenvoudig te installeren. Zo is het nu ook gegaan met mijn creatieve uitspattingen. Een iPad, een speciale pen en een ongekend scala aan mogelijkheden. Als de ingenieurs bij Apple nu ook nog de geur en het geluid kunnen toevoegen, ben ik helemaal gelukkig.

iPad en Bamboo pen

Zijn de resultaten nu minder origineel dan de met pen, penseel of potlood gemaakte afbeeldingen? Puristen zullen dat ongetwijfeld vinden. Maar hadden we diezelfde discussie ook niet toen de digitale foto- en filmcamera’s terrein wonnen? Oh, ja. En laten we vooral de gedachtenwisselingen over de digitale versus de papieren zeekaarten niet vergeten. Op het schip waar mijn zoon de scepter zwaait zijn alle papieren informatiebronnen, inclusief de kaarten, al van boord. Passer, lineaal en potlood zijn van de kaartentafel verdwenen. Updates geschieden via een internetverbinding die met een satelliet tot stand wordt gebracht.

Elektronisch vervaardigd

Toen ik onlangs de eerste resultaten van mijn elektronisch vervaardigde tekeningen publiceerde, kreeg ik lovende kritieken. Zal dat anders worden nu ik heb laten zien hoe ik tewerk ga?


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie



Meer berichten

  • Op de fiets over Ile de Ré

    Ile de Ré

    Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

    Lees meer…


  • Door de Pyreneeën van Spanje naar Frankrijk

    Urdos

    In het vroege voorjaar lukte het ons vanwege de slechte weersomstandigheden niet om comfortabel langs de Franse westkust naar Nederland te rijden. Nu de hoge temperaturen in Spanje ons teveel worden, besluiten we een tweede poging te wagen. Na een reis door Noord-Spanje en de Pyreneeën rijden we door naar het prachtige Ile de Ré…

    Lees meer…


  • Pareltje in het Franse binnenland

    La Canourgue

    Na ons rondje Nederland vertrekken we opnieuw in zuidelijke richting. Ruim veertien dagen zijn we nu onderweg, Na een voorspoedige rit door België, Luxemburg en Frankrijk komen we in l’Alfas del Pi aan. Vrijwel de gehele reis voerde ons langs bekende plekken waarover we al eerder schreven. Wel ontdekten we in het Franse binnenland een…

    Lees meer…


  • Terug in Nederland

    Molen in de Vlist.

    Eenmaal terug in Nederland maken we plannen voor een nostalgische tour. Die begint in Sneek waar we de kou trotseren en eindigt op een terras in Dordrecht. Daar verdiepen we ons in de geschiedenis van deze historische stad en kijken we onze ogen uit. Net als in de andere plaatsen die we bezoeken. Ons eerste…

    Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.