Plannen maken en bijstellen

Plannen maken en bijstellen

NOMAS - plannen maken en bijstellen
Zonsopkomst voor de Portugese kust.

Voor Zeilhelden schreef ik onlangs een bericht over het maken van plannen. Gaan we naar het oosten of juist naar het westen, vroeg ik mij af. En vandaag las ik een blog over twee mensen die met hun boot in het paradijs liggen (zie Puff op reis). Ook vol plannen. Op zoek naar nieuwe avonturen, inspirerende ontmoetingen en onbekende bestemmingen.

Onzekerheid

Plotseling is het afgelopen. Hun voornemens vallen overboord, hun plannen vervagen. Geen wind meer in de zeilen. Na dagen van onzekerheid moeten zij nu een ticket boeken om van hun paradijs naar Nederland te vliegen. Een dierbare bijstaan die zojuist vreselijk nieuws heeft gekregen. Ernstig ziek. Onzekerheid. Hoop. Vrees. Ineens is het afgelopen met het onbezorgde leven van reizen en zeilen en domineert de harde werkelijkheid van leven en dood.

Zaakjes op orde

Dit bericht riep bij mij herinneringen op aan een donkere periode in 2015. Na een bewogen jaar waarin zakelijke beslommeringen ons leven negatief beheersten, dachten we eindelijk onze zaakjes weer op orde te hebben. Eindeloos waren we in de weer geweest met het maken van plannen en het treffen van voorbereidingen. We stonden op het punt de zeilen te hijsen; onze boot volgestouwd met eten en drinken voor enkele weken.

Spanning en verdriet

Toen kwam dat ene telefoontje waardoor onze wereld zonder waarschuwing de andere kant op draaide. Die middag gooiden we de trossen niet los, maar moesten er afspraken met doktoren worden gemaakt. Er volgde een intensieve periode van onderzoeken, consulten en nieuwe testen. Onzekerheid, spanning, verdriet en boosheid beheersten ons leven. Hoezo plannen maken? Binnen een seconde was alles anders.

Afmeren

Als zeilers weten we allemaal dat we voortdurend rekening moeten houden met onvoorspelbare omstandigheden. Dat maakt het zeilen juist interessant, want we bepalen uiteindelijk zelf onze koers. Totdat een ongrijpbare kracht anders beslist. Dan sta je niet langer aan het roer. Je meert af en geeft je over.

Blijf plannen maken

Lange tijd konden we niet vooruit denken. ’t Heeft maanden geduurd voordat we weer een pilot of een zeekaart durfden te raadplegen. Gelukkig is het tij gekeerd en kijken we weer naar de horizon. Wordt het oost of west? Eigenlijk maakt het ons niet uit. Misschien gaan we gewoon varen waar de wind ons brengt. Plannen  maken. Laten we er vooral mee doorgaan.


advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.

ReizenReizen

Meer berichten

 • Volop variatie in Hellevoetsluis

  Volop variatie in Hellevoetsluis

  Dat Hellevoetsluis een vestingstad is wisten we wel, maar dat je in en rond de vestingwerken zoveel kunt beleven hadden we ons nooit gerealiseerd. Ons verblijf in de stad aan het Haringvliet was een echte ontdekkingsreis. Hier kun je heerlijk wandelen rond en in de vesting of in het nabijgelegen natuurgebied, er is strand en […]

  Lees meer…


 • In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  Op de ankerplek bij het Stoommuseum in Medemblik waait het drie dagen stevig uit het zuidwesten. Zodra we een noordelijk windje krijgen, besluiten we naar het zuiden te zeilen. Volgens de weersverwachting staat er de komende dagen een oostelijke wind. Daar willen we van profiteren. Hellevoetsluis is onze bestemming en als de wind doet wat…

  Lees meer…


 • Voor anker bij het Stoommuseum

  Voor anker bij het Stoommuseum

  In al die jaren dat we op het IJsselmeer hebben gezeild, zijn we nog nooit in het kommetje bij het Stoommuseum in Medemblik geweest. Prachtige plek waar je beschut kunt liggen voor bijna alle winden. Strandje in de buurt. Er is zelfs een steiger waar je comfortabel uit je bijboot kunt stappen om even de…

  Lees meer…


 • In Medemblik wachten op de stoomtram

  In Medemblik wachten op de stoomtram

  Na enige discussie worden we het eens, met de NOMAS zijn we zeker tien jaar niet in Medemblik geweest. Tijd voor een bezoek aan deze historische stad. Ook willen we graag de stoomtram eens van nabij zien en een wandeling maken rond kasteel Radboud. Dat lukt. We mogen zelfs de werkplek van de twee machinisten…

  Lees meer…


advertentie


Eén reactie op “Plannen maken en bijstellen”

 1. Sandra Zwinkels avatar

  Hallo Cees,
  Zojuist het mooie stuk gelezen “plannen maken en bijstellen”….Voor velen van ons wel herkenbaar denk ik…..maar niet altijd even gemakkelijk!
  Gelukkig breekt er vaak na een heftig emotionele periode, ook weer een moment aan, dat je toch ook weer af en toe vooruit durft te kijken en (kleine) plannetjes durft te maken….
  Ik hoop dat het jullie goed mag gaan en de wind jullie op veel mooie plekjes gaat brengen!

  Lieve groet van Sandra Zwinkels.

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.