NOMAS - plannen maken en bijstellen

Plannen maken en bijstellen

NOMAS - plannen maken en bijstellen
Zonsopkomst voor de Portugese kust.

Voor Zeilhelden schreef ik onlangs een bericht over het maken van plannen. Gaan we naar het oosten of juist naar het westen, vroeg ik mij af. En vandaag las ik een blog over twee mensen die met hun boot in het paradijs liggen (zie Puff op reis). Ook vol plannen. Op zoek naar nieuwe avonturen, inspirerende ontmoetingen en onbekende bestemmingen.

Onzekerheid

Plotseling is het afgelopen. Hun voornemens vallen overboord, hun plannen vervagen. Geen wind meer in de zeilen. Na dagen van onzekerheid moeten zij nu een ticket boeken om van hun paradijs naar Nederland te vliegen. Een dierbare bijstaan die zojuist vreselijk nieuws heeft gekregen. Ernstig ziek. Onzekerheid. Hoop. Vrees. Ineens is het afgelopen met het onbezorgde leven van reizen en zeilen en domineert de harde werkelijkheid van leven en dood.

Zaakjes op orde

Dit bericht riep bij mij herinneringen op aan een donkere periode in 2015. Na een bewogen jaar waarin zakelijke beslommeringen ons leven negatief beheersten, dachten we eindelijk onze zaakjes weer op orde te hebben. Eindeloos waren we in de weer geweest met het maken van plannen en het treffen van voorbereidingen. We stonden op het punt de zeilen te hijsen; onze boot volgestouwd met eten en drinken voor enkele weken.

Spanning en verdriet

Toen kwam dat ene telefoontje waardoor onze wereld zonder waarschuwing de andere kant op draaide. Die middag gooiden we de trossen niet los, maar moesten er afspraken met doktoren worden gemaakt. Er volgde een intensieve periode van onderzoeken, consulten en nieuwe testen. Onzekerheid, spanning, verdriet en boosheid beheersten ons leven. Hoezo plannen maken? Binnen een seconde was alles anders.

Afmeren

Als zeilers weten we allemaal dat we voortdurend rekening moeten houden met onvoorspelbare omstandigheden. Dat maakt het zeilen juist interessant, want we bepalen uiteindelijk zelf onze koers. Totdat een ongrijpbare kracht anders beslist. Dan sta je niet langer aan het roer. Je meert af en geeft je over.

Blijf plannen maken

Lange tijd konden we niet vooruit denken. ’t Heeft maanden geduurd voordat we weer een pilot of een zeekaart durfden te raadplegen. Gelukkig is het tij gekeerd en kijken we weer naar de horizon. Wordt het oost of west? Eigenlijk maakt het ons niet uit. Misschien gaan we gewoon varen waar de wind ons brengt. Plannen  maken. Laten we er vooral mee doorgaan.


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Fietsend over de Via Verde

  Op de fiets naar Xerta

  Over Xerta hebben we enthousiaste verhalen gehoord. Volgens zeggen is het een prima uitvalsbasis voor een fietstocht over één van de mooiste Vias Verdes in Spanje. Vanuit Roquetes verkennen we eerst het gedeelte naar Xerta. Daarna volgt de ‘topper’: de Via Verde van El Pinell de Bray naar Bot. In Roquetes ligt de (gratis) camperplaats…

  Lees meer…


 • Tortosa opnieuw ontdekt

  Tortosa Ebro

  Tortosa hebben we enkele jaren geleden bezocht, maar toen waren we niet zo enthousiast over de stad. Nu we in Roquetes zijn en op de fiets naar de stad aan de Ebro rijden, kijken we er met andere ogen naar en moeten we onze mening bijstellen. Tortosa is zeker een bezoek waard. Een historische schat…

  Lees meer…


 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


advertentie


Eén reactie op “Plannen maken en bijstellen”

 1. Sandra Zwinkels avatar
  Sandra Zwinkels

  Hallo Cees,
  Zojuist het mooie stuk gelezen “plannen maken en bijstellen”….Voor velen van ons wel herkenbaar denk ik…..maar niet altijd even gemakkelijk!
  Gelukkig breekt er vaak na een heftig emotionele periode, ook weer een moment aan, dat je toch ook weer af en toe vooruit durft te kijken en (kleine) plannetjes durft te maken….
  Ik hoop dat het jullie goed mag gaan en de wind jullie op veel mooie plekjes gaat brengen!

  Lieve groet van Sandra Zwinkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.