NOMAS - plannen maken en bijstellen

Plannen maken en bijstellen

NOMAS - plannen maken en bijstellen
Zonsopkomst voor de Portugese kust.

Voor Zeilhelden schreef ik onlangs een bericht over het maken van plannen. Gaan we naar het oosten of juist naar het westen, vroeg ik mij af. En vandaag las ik een blog over twee mensen die met hun boot in het paradijs liggen (zie Puff op reis). Ook vol plannen. Op zoek naar nieuwe avonturen, inspirerende ontmoetingen en onbekende bestemmingen.

Onzekerheid

Plotseling is het afgelopen. Hun voornemens vallen overboord, hun plannen vervagen. Geen wind meer in de zeilen. Na dagen van onzekerheid moeten zij nu een ticket boeken om van hun paradijs naar Nederland te vliegen. Een dierbare bijstaan die zojuist vreselijk nieuws heeft gekregen. Ernstig ziek. Onzekerheid. Hoop. Vrees. Ineens is het afgelopen met het onbezorgde leven van reizen en zeilen en domineert de harde werkelijkheid van leven en dood.

Zaakjes op orde

Dit bericht riep bij mij herinneringen op aan een donkere periode in 2015. Na een bewogen jaar waarin zakelijke beslommeringen ons leven negatief beheersten, dachten we eindelijk onze zaakjes weer op orde te hebben. Eindeloos waren we in de weer geweest met het maken van plannen en het treffen van voorbereidingen. We stonden op het punt de zeilen te hijsen; onze boot volgestouwd met eten en drinken voor enkele weken.

Spanning en verdriet

Toen kwam dat ene telefoontje waardoor onze wereld zonder waarschuwing de andere kant op draaide. Die middag gooiden we de trossen niet los, maar moesten er afspraken met doktoren worden gemaakt. Er volgde een intensieve periode van onderzoeken, consulten en nieuwe testen. Onzekerheid, spanning, verdriet en boosheid beheersten ons leven. Hoezo plannen maken? Binnen een seconde was alles anders.

Afmeren

Als zeilers weten we allemaal dat we voortdurend rekening moeten houden met onvoorspelbare omstandigheden. Dat maakt het zeilen juist interessant, want we bepalen uiteindelijk zelf onze koers. Totdat een ongrijpbare kracht anders beslist. Dan sta je niet langer aan het roer. Je meert af en geeft je over.

Blijf plannen maken

Lange tijd konden we niet vooruit denken. ’t Heeft maanden geduurd voordat we weer een pilot of een zeekaart durfden te raadplegen. Gelukkig is het tij gekeerd en kijken we weer naar de horizon. Wordt het oost of west? Eigenlijk maakt het ons niet uit. Misschien gaan we gewoon varen waar de wind ons brengt. Plannen  maken. Laten we er vooral mee doorgaan.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Van Rocroi naar Thorn

  Thorn

  In het historische Rocroi maken we een wandeling rond de oude vestingwerken. Daarna rijden we door naar het Limburgse Ittervoort en bezoeken we Thorn, het witte dorpje. Daarmee sluiten we onze tweede camperreis van 2023 af. Tijd om nieuwe plannen te maken. Als we Troyes achter ons laten vragen we ons af of we deze…

  Lees meer…


 • In Troyes raken we niet uitgekeken

  Troyes

  Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

  Lees meer…


 • Langzaam langs de Loire

  Kasteel in Saumur

  Langs de Loire kun je prachtig fietsen, luidde het advies van onze vrienden. En vergeet vooral die mooie wijnen niet, voegden ze daaraan toe. Na enig wikken en wegen besluiten we niet via Bretagne en Normandië terug naar Nederland, maar de befaamde Franse rivier te volgen. Dat blijkt in alle opzichten een uitstekende keuze. Na…

  Lees meer…


 • Fietsend over Ile de Ré

  Ile de Ré

  Hoewel het tweede deel van onze tocht door de Pyreneeën door een ruig maar indrukwekkend landschap voert, zijn we blij weer door het wijdse vlakke land van zuidwesten van Frankrijk rijden. Aan de westkust waaien we lekker uit, in La Rochelle halen we herinneringen op. Ile de Ré nodigt uit tot een uitgebreide fietstocht en…

  Lees meer…


advertentie


Eén reactie op “Plannen maken en bijstellen”

 1. Sandra Zwinkels avatar
  Sandra Zwinkels

  Hallo Cees,
  Zojuist het mooie stuk gelezen “plannen maken en bijstellen”….Voor velen van ons wel herkenbaar denk ik…..maar niet altijd even gemakkelijk!
  Gelukkig breekt er vaak na een heftig emotionele periode, ook weer een moment aan, dat je toch ook weer af en toe vooruit durft te kijken en (kleine) plannetjes durft te maken….
  Ik hoop dat het jullie goed mag gaan en de wind jullie op veel mooie plekjes gaat brengen!

  Lieve groet van Sandra Zwinkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.