NOMAS - plannen maken en bijstellen

Plannen maken en bijstellen

NOMAS - plannen maken en bijstellen
Zonsopkomst voor de Portugese kust.

Voor Zeilhelden schreef ik onlangs een bericht over het maken van plannen. Gaan we naar het oosten of juist naar het westen, vroeg ik mij af. En vandaag las ik een blog over twee mensen die met hun boot in het paradijs liggen (zie Puff op reis). Ook vol plannen. Op zoek naar nieuwe avonturen, inspirerende ontmoetingen en onbekende bestemmingen.

Onzekerheid

Plotseling is het afgelopen. Hun voornemens vallen overboord, hun plannen vervagen. Geen wind meer in de zeilen. Na dagen van onzekerheid moeten zij nu een ticket boeken om van hun paradijs naar Nederland te vliegen. Een dierbare bijstaan die zojuist vreselijk nieuws heeft gekregen. Ernstig ziek. Onzekerheid. Hoop. Vrees. Ineens is het afgelopen met het onbezorgde leven van reizen en zeilen en domineert de harde werkelijkheid van leven en dood.

Zaakjes op orde

Dit bericht riep bij mij herinneringen op aan een donkere periode in 2015. Na een bewogen jaar waarin zakelijke beslommeringen ons leven negatief beheersten, dachten we eindelijk onze zaakjes weer op orde te hebben. Eindeloos waren we in de weer geweest met het maken van plannen en het treffen van voorbereidingen. We stonden op het punt de zeilen te hijsen; onze boot volgestouwd met eten en drinken voor enkele weken.

Spanning en verdriet

Toen kwam dat ene telefoontje waardoor onze wereld zonder waarschuwing de andere kant op draaide. Die middag gooiden we de trossen niet los, maar moesten er afspraken met doktoren worden gemaakt. Er volgde een intensieve periode van onderzoeken, consulten en nieuwe testen. Onzekerheid, spanning, verdriet en boosheid beheersten ons leven. Hoezo plannen maken? Binnen een seconde was alles anders.

Afmeren

Als zeilers weten we allemaal dat we voortdurend rekening moeten houden met onvoorspelbare omstandigheden. Dat maakt het zeilen juist interessant, want we bepalen uiteindelijk zelf onze koers. Totdat een ongrijpbare kracht anders beslist. Dan sta je niet langer aan het roer. Je meert af en geeft je over.

Blijf plannen maken

Lange tijd konden we niet vooruit denken. ’t Heeft maanden geduurd voordat we weer een pilot of een zeekaart durfden te raadplegen. Gelukkig is het tij gekeerd en kijken we weer naar de horizon. Wordt het oost of west? Eigenlijk maakt het ons niet uit. Misschien gaan we gewoon varen waar de wind ons brengt. Plannen  maken. Laten we er vooral mee doorgaan.


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Boerderijmuseum in Salitja

  Museumboerderij Granja Mas Bes.

  In Peñíscola hebben we ons ondergedompeld in de historie van de rooms katholieke kerk. Vol nieuwe indrukken zetten we nu koers naar Sant Carles de la Ràpita. Daarna rijden we naar Salitja waar we een plekje vinden bij een boerderij waar we onze ogen uitkijken in het ‘agarisch museum’. In het boerderijmuseum krijgen we een […]

  Lees meer…


 • Klimmen naar het kasteel in Peñíscola

  Peñiscola, kasetel.

  In vele opzichten bezorgde Pego ons een aangename verrassing. Na een tussenstop in Moncofa rijden we door naar Peñíscola, een toeristische trekpleister van de eerste orde. Enkele jaren geleden waren we ook hier, maar toen bezochten we het kasteel niet. Dat doen we nu wel en daar krijgen we geen spijt van. Voordat we Pego…

  Lees meer…


 • Palmbladeren en processies in Pego

  Pego, interieur van de kerk.

  Op Costa Blanca, de camperplaats in l’Alfaz del Pi, blijven we vier dagen staan om na alle indrukken van de afgelopen weken een beetje op adem te komen. Dan komt onvermijdelijk het moment waarop we stapsgewijs aan de reis terug naar Nederland moeten beginnen. Daar willen we ongeveer vier weken voor uittrekken. Tijd genoeg voor…

  Lees meer…


 • Op de fiets naar Alicante

  Alicante

  Nu we de grotwoningen en de indrukwekkende kathedraal hebben bekeken, besluiten we een aantrekkelijkere plek voor de nacht te zoeken dan de inspiratieloze parkeerplaats van Guadix. Die vinden we aan het strand bij Urbanova ten zuiden van Alicante. Eerst rijden we naar Vélez Rubio. In de tweede helft van de middag arriveren we op de…

  Lees meer…


advertentie


Eén reactie op “Plannen maken en bijstellen”

 1. Sandra Zwinkels avatar
  Sandra Zwinkels

  Hallo Cees,
  Zojuist het mooie stuk gelezen “plannen maken en bijstellen”….Voor velen van ons wel herkenbaar denk ik…..maar niet altijd even gemakkelijk!
  Gelukkig breekt er vaak na een heftig emotionele periode, ook weer een moment aan, dat je toch ook weer af en toe vooruit durft te kijken en (kleine) plannetjes durft te maken….
  Ik hoop dat het jullie goed mag gaan en de wind jullie op veel mooie plekjes gaat brengen!

  Lieve groet van Sandra Zwinkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.