Wat wij zo aantrekkelijk vinden aan het Spaanse Sevilla? Als je een hotelletje hebt in de binnenstad liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand. En lopen doen we tijdens ons bezoek aan de Andalusische stad volop. Naast eten en drinken natuurlijk.
Eeuwenlang werd dit deel van Spanje overheerst door de Moren. Uit die periode, die tot halverwege de dertiende eeuw duurde, zijn er nauwelijks overblijfselen te vinden in Sevilla. Wel is er de Giralda. Deze toren is nu onderdeel van de Kathedraal van Sevilla. Oorspronkelijk was het een minaret van de moskee hier stond.
Naar de top van de Giralda
Als klokkentoren van Sevilla is de Giralda niet te missen. Deze toren dateert uit de Moorse tijd en was een tijdlang de hoogste minaret ter wereld. Toen de christenen Sevilla in de dertiende eeuw veroverden, werden de naast gelegen moskee en de aangrenzende minaret verbouwd tot kathedraal en klokkentoren.
Op de top van de toren staat het bronzen beeld van Giralda dat symbool staat voor het geloof. Op de binnenplaats, de ‘Patio de los Naranjos’, domineren de oude sinaasappelbomen. De toren en de ernaast gelegen kathedraal zijn open voor het publiek. Na een stevige klim naar de top van de zeventig meter hoge klokkentoren word je beloond met een indrukwekkend uitzicht over Sevilla.
Keramische tegels, de azuljos
Hoewel het aantal gebouwen uit de Moorse tijd beperkt is, wordt het uiterlijk van het centrum toch voor een deel bepaald door de periode dat de Moren hier de baas waren. Dat komt door de Mudejarstijl, een kunststijl die een mengeling is van moslim- en christelijke kunstvormen.
Deze kunstvorm is terug te vinden op de gevels en binnenruimtes van verschillende gebouwen. Daar vind je de zogeheten azulejos. Deze keramische tegels zijn door de Moren vanuit het Perzische rijk meegenomen naar Spanje en Portugal. Een sprekend voorbeeld van de Moorse invloeden en de decoraties met azulejos is het Alcázar: het Koninklijk Paleis van Sevilla.
Winkelen in Sevilla
Na de dagelijkse siësta wordt het tussen 17 en 19 uur gezellig druk rond de talrijke winkels in Sevilla. Populaire winkelstraten zijn Calle Sierpes, Calle Tetuán, Calle Velázquez en Calle Cuna. Rondom deze straten vind je talrijke kleine ondernemers. Zoek je iets bijzonders dan moet je hier zijn.
In Sevilla kun je op het gebied van mode, schoenen en lederen accessoires je hart ophalen. Ook liefhebbers van design komen aan hun trekken. Dat zie je bijvoorbeeld in winkels voor woninginrichting, keukenartikelen en woonaccessoires.
Mercado de Triana
Zoek je naar kenmerkende lokale producten dan is er volop keus aan keramiek, de azulejos, flamencojurkjes en -schoenen en natuurlijk de Spaanse waaiers die je koelte brengen op warme dagen.
Bezoek ook de betere delicatessenwinkels in Sevilla waar je lokale producten van kwaliteitsniveau kunt kopen zoals de befaamde Iberische hammen, kaas, olijfoliën, wijn, sinaasappelwijn en sherry. Aanraders zijn ook de lokale markten zoals de Mercado de Triana.
Beste reistijd
In de zomermaanden kan het in Sevilla bloedheet zijn. Voor een stedentrip zijn de maanden april of september, oktober en november beter geschikt. Wij bezochten Sevilla begin december en troffen het met het weer. Wel wordt het na zonsondergang frisser en op een terrasje heb je dan al snel een jas nodig. Ook is in december de kans op een regenbui iets groter. Toch blijven wat ons betreft de wintermaanden de beste tijd voor een bezoek aan Sevilla.
Meer informatie
Tik in je zoekmachine ’Sevilla’ in en je krijgt een keur aan informatiebronnen. Bij de voorbereiding van onze citytrip hebben we veel reistips en -adviezen gevonden op www.sevillavoorbeginners.nl.
Tip: als je een hotel in de oude binnenstad boekt, houdt er dan rekening mee dat het in een autovrije zône kan liggen. In dat geval zul je nog een stukje moeten lopen vanaf de bushalte of de plek waar de taxi stopt. Met veel bagage kan dat een flinke opgave worden als de temperatuur tot forse hoogte oploopt.
Geef een reactie