Besalu, Spanje

Terug in de tijd in Besalú

Vaak hebben we gelezen over de verborgen parels in Catalonië. Nu het toeristenseizoen nog niet is losgebarsten besluiten we op zoek te gaan naar die historische schatten. Zo belanden we in Besalú, een eeuwenoud stadje aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen.

Besalú is een schilderachtige stadje in de provincie Girona in Catalonië, Spanje, waar veel gebouwen dateren uit de 11e of 12e eeuw. Met zijn diepgewortelde historische betekenis, is het een levend museum dat barst van middeleeuwse architectuur en mystiek. Ooit stond het centraal in de onafhankelijke provincie Besalú. In de 12e eeuw werd het opgenomen in het Graafschap Barcelona.

Iconische brug over de Fluvia

Vanaf de camperplaats (gratis, geen voorzieningen) aan de rand van de stad lopen we over de tachtig meter lange Romaanse brug, de Puente Romano, het oude centrum in. Deze brug dateert uit de 11e eeuw en is over de jaren heen meerdere malen gerestaureerd om het unieke bouwwerk in stand te houden. Het is een iconisch symbool van de stad geworden dat een panoramisch uitzicht biedt op de Fluvia-rivier.

Dwalend door de smalle en soms steile straatjes kijken we met bewondering naar de eeuwenoude stenen huizen. Hoe zou een stad als Almere er over zevenhonderd jaar uitzien, vragen we ons af. Zou er dan nog iets over zijn van wat nu moderne architectuur wordt genoemd?

Joodse wijk en Mikveh

Af en toe een beetje wegdromend wandelen we door de Joodse wijk waar de geschiedenis teruggaat tot de 9e eeuw. Deze wijk, volle smalle straatjes, ligt net over de brug aan de stadsrand van Besalú. Ooit speelde de Joodse gemeenschap een belangrijke economische rol tot de Joden in 1492 uit de stad werden verdreven.

Opvallend is de recent ontdekte Mikveh, een ondergronds ceremonieel badhuis uit de 12e eeuw. Het is een van de weinige overgebleven voorbeelden in Europa die getuigen van de religieuze en culturele gebruiken van de Joodse gemeenschap van die tijd.

Kerk van Sant Vicenç en de kloosters

Een andere indrukwekkende constructie is de Kerk van Sant Vincenç, gebouwd in de 13e eeuw. Met zijn Romaanse stijl met Gotische elementen is deze opmerkelijke structuur een voorbeeld van middeleeuwse religieuze bouwkunde. Ook de ruïnes van het Benedictijnse klooster Sant Pedro en een klooster gewijd aan Sant Julia zijn kenmerkend voor de religieuze architectuur en de spirituele geschiedenis van de stad.

Al slenterend komen we op het centrale plein, het Plaza Major in het hart van Besalú. Nu, eind februari, is het er stil. Dat is anders tijdens de traditionele feesten en festivals, zoals de jaarlijkse middeleeuwse markt, waarin de stad terugkeert naar de middeleeuwen. Ook bijzonder is het Plaça Llibertat met de zuilengang waar markten worden gehouden.

Middeleeuws feest in augustus

Nu is het rustig in Besalú, maar in augustus staat de stad op zijn kop als er het middeleeuwse feest wordt gehouden. Straatmuzikanten en jongleurs domineren het straatbeeld. Overal vind je ambachtslieden die in marktstalletjes aan het werk zijn met natuurlijke producten. Op de artisanale braderie kun je streekproducten proeven, en kopen.

Zoals veel bezoekers maken wij bij het vallen van de avond nog een paar foto’s van de brug. Snel daalt de rust over de stad, want het is hier, vijftien kilometer van de kust, behoorlijk koud. In de zomermaanden zal het ongetwijfeld anders zijn als alle terrasjes tot laat in de avond druk bezet zijn.

Brug Besalú bij nacht.

Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie



Meer berichten

  • Met de trein naar het kasteel

    Strand van Calpe met de rots.

    Nu we de omgeving van San Rafael del Rio, onze nieuwe woonplaats, een beetje hebben verkend, wordt het tijd voor een familiebezoek in Pego en opnieuw een zoektocht naar onbekende pareltjes. Ook waaien we even lekker uit in Calpe en op de terugreis stoppen we in Xativa. Waarom is deze stad uitgestorven als wij er…

    Lees meer…


  • Laatste trip met de camper

    Elburg.

    Terug in Nederland wacht een aantal klussen aan de camper. Ook maken we een trip langs het water en brengen we een bezoek aan Middelburg, rijden we naar Oudenbosch en Stampersgat en dwalen we door Elburg. Dan breekt het moment aan waarop we, met bloedend hart, onze camper verkopen. Tegelijk betekent dat de start van…

    Lees meer…


  • Van Rocroi naar Thorn

    Thorn

    In het historische Rocroi maken we een wandeling rond de oude vestingwerken. Daarna rijden we door naar het Limburgse Ittervoort en bezoeken we Thorn, het witte dorpje. Daarmee sluiten we onze tweede camperreis van 2023 af. Tijd om nieuwe plannen te maken. Als we Troyes achter ons laten vragen we ons af of we deze…

    Lees meer…


  • In Troyes raken we niet uitgekeken

    Troyes

    Dat is echt een stad die je niet links moet laten liggen als je in de buurt bent, was ons gezegd. Daarom besluiten tijdens het laatste deel van onze zomerreis een tussenstop te maken in het Noord-Franse Troyes. Dat blijkt in alle opzichten een prima keuze. Deze stad is een bezoek meer dan waard. Ook…

    Lees meer…


advertentie


2 reacties op “Terug in de tijd in Besalú”

  1. Greet avatar
    Greet

    Mooi en interessant hoe jij dat beschrijft Cees, is een hele uitzoekerij wat betreft de geschiedenis.
    Dat hoor je alleen als je een rondreis maakt en de gids dat de hele tijd vertelt in minimaal 3 talen
    Dit is beter. Complimenten man, kijk er iedere keer weer naar uit ❤️.
    Groetjes en liefs Toon en Greet.

    1. Cees van Dijk avatar

      Dank voor dit compliment. Voor een auteur geeft het voldoening als zijn schrijverij in de smaak valt. Ook stimuleert het om weer een nieuw blog te schrijven over de bijzondere plekken die we bezoeken.
      Cees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.