Elche, Spanje

Ontelbare palmbomen in Elche

Na het bezoek aan Cartagena en de korte stop bij het Mar Menor beginnen we aan de voorlopig laatste fase van ons camperavontuur. Nog een paar ‘haltes’ en dan arriveren we op het eindstation: l’Alfaz del Pi. Daar bereiden we onze camper voor op een kort afscheid, want wij vliegen naar huis. Begin volgend jaar pakken we de draad weer op. Tot die tijd gaan we plannen maken voor het vervolg van onze reis.

Mar Menor, vervuilde binnenzee

In het zuidoosten van de Spaanse regio Murcia ligt het Mar Menor. Met een lengte van 21 kilometer en een maximale breedte van 11 kilometer levert dat een oppervlakte op van 135 vierkante kilometer. In totaal heeft de kustlijn een lengte van 73 kilometer. Even rond het grootste binnenmeer van Europa fietsen zit er dus niet in. La Manga del Mar Menor scheidt de lagune van de Middellandse Zee. Deze 21 kilometer lange strook land is tussen de 100 en 1200 meter breed en vrijwel volledig volgebouwd met hotels en appartementen. Tot zover de geografische details.

Mar Menor.
Jachthaven in het Mar Menor.

Zodra we ons hebben geïnstalleerd op camperpark Los Narejos in Los Álcazares gaan we direct – trouwe lezers zal het niet verbazen – op verkenning. Op zondag is de boulevard die langs de lagune loopt een geliefde wandelroute, merken we. Ook de talrijke terrasjes zijn flink bezet.

Duidelijk is dat de meeste wandelaars niet gewend zijn dat ook fietsers zich in hun domein bewegen. Regelmatig kunnen we ternauwernood een aanrijding voorkomen als een wandelaar een onverhoedse beweging over het fietspad maakt.

‘Grootste zwembad ter wereld’

Hoewel Esther Williams, de zwemster en filmster, het Mar Menor met een maximale diepte van zeven meter, ooit uitriep tot het grootste zwembad ter wereld zien we geen zwemmers. Dat komt niet alleen vanwege de in deze tijd van het jaar wat lage temperatuur van het water. Zwemmen is ook in de zomer niet zo aantrekkelijk, want het binnenmeer is zwaar vervuild.

Mijnbouwactiviteiten, verstedelijking en intensieve landbouw hebben een zware aanslag gepleegd op de gezondheidstoestand van het Mar Menor. Vrijwel alle zeegrasvelden zijn verdwenen en de algengroei is explosief toegenomen. Op satellietfoto’s is te zien dat het ooit zo heldere water is vertroebeld door een gebrek aan zuurstof.

Modderbaden met een heilzame werking

Zelf hebben we ons er niet aan gewaagd, maar in het noordelijk deel van de laguna, het natuurpark Salines Y Arenales de San Pedro del Pinatar, zijn modderbaden. Die schijnen een heilzame werking te hebben. Nu we weten wat de staat van het meer is, lijkt ons dat weinig aantrekkelijk.

Gastvrije ontvangst bij El Triangulo

Eerst de ene en de volgende dag de andere kant op fietsen. Dat hadden we ons voorgenomen, en dat hebben we gedaan. Nu we onze doelstelling aan het Mar Menor hebben bereikt, wordt het tijd om verder te gaan. Probleem is dat we geen camperplaats in de buurt van Alicante kunnen vinden die nog een plekje vrij heeft.

Uiteindelijk kunnen we terecht bij Corina en Jeroen van de nieuwe camperplaats El Triangulo (even bellen voor de juiste locatie – tel. +31 618096153), een kilometer of zeven van Elche. Op deze kleinschalige camperplaats waar vijf campers kunnen staan wacht ons een warm welkom.

“Houd er rekening mee dat we nog werken aan de sanitaire voorzieningen”, liet Corina weten toen we telefonisch een plekje reserveerden. Voor ons geen probleem, want de gastvrijheid van het Nederlandse echtpaar en hun drie kinderen maakt dat gemis ruimschoots goed.

Herinneringen ophalen in Elche

El Triangulo ligt tussen Elche en Santa Pola. Beide steden zijn goed per fiets te bereiken, maar je kunt ook met de bus. Wij maken er een sportief dagje van en fietsen naar Elche. Daar bezoeken we het befaamde park, de palmeral, met de ontelbare palmbomen – Elche telt er volgens Wikipedia meer dan 300.000.

Ook beklimmen we de klokkentoren van de Santa Mariabasiliek (190 treden). Op 14 en 15 augustus wordt rond deze basiliek Het Mysterie van Elche opgevoerd. Dat is een voorstelling over de laatste levensdagen, de ten hemelstijging en de kroning van Maria.

Palmenpark in Elche.
Fontein in het palmenpark in Elche.

Twee jaar geleden hebben ook wij een bijzondere belevenis gehad in Elche. Ons plan was om een woning te huren in Spanje en dan is een NIE, een soort fiscaal nummer, vereist. Dat kun je bemachtigen op verschillende politiebureaus. Zo stonden we op een vroege morgen in december met tientallen buitenlanders voor de trappen van het plaatselijk politiebureau. Daarmee begon een hectische dag die er in eindigde dat we Elche verlieten zonder het felbegeerde NIE. Wat er in de tussenliggende uren gebeurde, kun je hier lezen.

Met de bus naar Santa Pola

Fietsen is hier geen probleem, het is tamelijk vlak, zo was ons verteld. Dat kan wel zijn, maar er zit toch een hoogteverschil van tachtig meter tussen de kust en het centrum van Elche. Daarom kiezen we voor ons bezoek aan Santa Pola voor de bus. Die brengt ons in een kwartier naar het busstation van de kuststad.

Visser boet netten in Santa Pola.

Daarvandaan lopen we naar de gigantische jachthaven en wandelen we langs de boulevard met de talrijke terrasjes en restaurants. Ook bezoeken we de Mercado Municipal en gaan we naar het kasteel. Daarmee zit deze citytour er wat ons betreft op. Hoewel Santa Pola een levendige stad is, heeft het wat bezienswaardigheden betreft weinig te bieden.

Camperpark Costa Blanca in l’Alfaz del Pi

Langzaam komt het einde van onze reis met de camper in zicht. Op het vliegveld in Alicante halen we een huurauto waarna we doorrijden naar Camperpark Costa Blanca in l’Alfaz del Pi. Daar blijven we nog een paar dagen om ons vertrek naar Nederland voor te bereiden. Wij vliegen naar huis en onze camper blijft in Alfaz. Die hopen we eind januari, begin februari weer te kunnen starten om nog een poosje door het zonnige zuiden te trekken. Daarna rijden we stapsgewijs terug naar Nederland. En verder? Dat plan gaan we onder de kerstboom uitwerken.

Ook interessant…


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Fietsend over de Via Verde

  Op de fiets naar Xerta

  Over Xerta hebben we enthousiaste verhalen gehoord. Volgens zeggen is het een prima uitvalsbasis voor een fietstocht over één van de mooiste Vias Verdes in Spanje. Vanuit Roquetes verkennen we eerst het gedeelte naar Xerta. Daarna volgt de ‘topper’: de Via Verde van El Pinell de Bray naar Bot. In Roquetes ligt de (gratis) camperplaats…

  Lees meer…


 • Tortosa opnieuw ontdekt

  Tortosa Ebro

  Tortosa hebben we enkele jaren geleden bezocht, maar toen waren we niet zo enthousiast over de stad. Nu we in Roquetes zijn en op de fiets naar de stad aan de Ebro rijden, kijken we er met andere ogen naar en moeten we onze mening bijstellen. Tortosa is zeker een bezoek waard. Een historische schat…

  Lees meer…


 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.