Zuiderzeemuseum, terug in de tijd

In de ruim veertig waarin we alle uithoeken van het IJsselmeer hebben verkend, zijn we nog nooit naar he Zuiderzeemuseum in Enkhuizen geweest. Nu we een paar dagen verwaaid liggen in de ‘Haringstad’ moet het er maar eens van komen. Dus stappen we aan boord van de boot die ons naar het buitenmuseum brengt.

In 1932 werd het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht. Vanaf dat moment veranderde de Zuiderzee in een binnenmeer, het IJsselmeer. In het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum staan meer dan honderdveertig historische gebouwen uit de stadjes, dorpen en gehuchten rond de voormalige Zuiderzee. Samen vormen ze een een compleet dorp.

Oliestel en bedstee

Dwalend door de straatjes ga je teug in de tijd. Zodra je een van de huisjes binnenstapt waar het eten nog op tafel staat, verwacht je dat de bewoners elk moment thuis kunnen komen. Elk detail illustreert de tijd van toen. Een oliestel zoals in bovenstaande fotogalerij te zien? Dat stond bij mijn opa en oma ook. Die bedstee? Daar sliepen mijn grootouders ook in. Een leest bij de schoenmaker? Die gebruikte mijn opa ook als hij zijn werkschoenen verzoolde. Zo dwalen we een door het museumdorp en ontdekken we voortdurend iets nieuws.

Visfuiken in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
Visfuiken hangen te drogen in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Nog nooit in het Zuiderzeemuseum geweest? Wat ons betreft een aanrader. Volgens de laatste informatie opent het museum op 2 april 2021 de deuren en kun je er, minstens één dag, heerlijk ronddwalen. Wil je meer foto’s van het museum zien? Bezoek onze Fotogalerij.

NOMAS nieuwsflits, onze gratis nieuwsbrief

Mis niets, abonneer je op onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze belevenissen. Ook geven we reistips en beschrijven we onze ontdekkingen. Stuiten we op een interessant of handig product dan laten we dat natuurlijk weten.

Geplaatst in Het logboek en getagd met .

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.