Stoomtram Medemblik

In Medemblik wachten op de stoomtram

Na enige discussie worden we het eens, met de NOMAS zijn we zeker tien jaar niet in Medemblik geweest. Tijd voor een bezoek aan deze historische stad. Ook willen we graag de stoomtram eens van nabij zien en een wandeling maken rond kasteel Radboud. Dat lukt. We mogen zelfs de werkplek van de twee machinisten bekijken en een wandeling rond het kasteel kun je altijd maken.

Vanuit Stavoren, waar we na ons avontuur in Enkhuizen een dagje voor anker hebben gelegen, is het een bezeilde koers. In goed twee uur zijn we aan de overkant. Hoewel we hadden verwacht dat het duk zou zijn, is er nog voldoende plaats aan de kade van de Oosterhaven.

Hier liggen we op een toplocatie. Drinkwater en elektriciteit onder handbereik en de winkels op loopafstand. Pas later ontdekken we dat we voor een voortreffelijk restaurant liggen. Als we ’s avonds de exotische geuren uit de keuken opsnuiven, komen we in de verleiding direct naar binnen te stappen. Helaas, er is geen tafel meer vrij.

Portugese kip piri-piri

Ook de volgende avond zijn alle tafels bezet. Van verschillende kanten hebben we het advies gekregen toch vooral Medemblik niet te verlaten zonder de Portugese specialiteiten van Costas aan een onderzoek te hebben geproefd. Geen plek beschikbaar, dan halen we toch gewoon wat op.

Portugees restaurant Costas in Medemblik
Costas Medemblik.

Binnen een kwartier zitten we aan een overheerlijke kip piri-piri met aardappeltjes uit de oven en aangevuld met een frisse salade. In al die jaren dat we in Portugal verbleven hebben we zelden zo lekker gegeten als bij Costas.

Honderd jaar oude stoomtram

Oh ja, eigenlijk kwamen we natuurlijk voor die stoomtram. Met enige vertraging arriveren locomotief en rijtuigen bij het eindstation Medemblik. Daar wordt water getankt, worden de wagons afgekoppeld en aan de andere kant weer vastgemaakt. Prachtig om te zien.

Stoomtram in Medemblik
Stoomtram Medemblik.

En dan dat heerlijke geluid van die puffende stoommachine. Onvoorstelbaar dat een dergelijke ingenieuze machine honderd jaar geleden kon worden gemaakt. Nu moet gezegd dat de locomotief door de machinisten wordt vertroeteld, alles glimt je tegemoet.

De stoker en de machinist vertellen graag over hun ’troetelkind’. Stoomtramlocomotief 26 is gebouwd in 1922 voor de Limburgsche Tramweg-Maatschappij. In het begin vervoerde de stoomtram goederen en reizigers van Roermond naar Sittard. Later tussen Maastricht en Vaals. Uiteindelijk zijn de locomotief en de rijtuigen naar Noord-Holland gekomen. Voor het retourtje Hoorn-Medemblik, 40 kilometer, is 500 kilo kolen en 4000 liter water nodig.

Wandeling rond kasteel Radboud

Helaas ontbreekt voor ons de tijd om een rit met de historische tram te maken. Hoewel de tram vanaf 16 juli twee keer per dag rijdt, is er voor de komende dagen geen plaats meer beschikbaar. Ook een bezoek aan het stoommachinemuseum zit er deze keer niet in.

Wie een ritje met het puffende vervoermiddel wil maken kan kiezen uit aantrekkelijke arrangementen waarin ook een vaartocht met de MS Friesland, een klassiek passagiersschip, is opgenomen. Ook kun je een bezoek brengen aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Op www.stoomtram.nl staan de details.

Kasteel Radboud in Medemblik
Kasteel Radboud Medemblik.

In Medemblik is meer te zien dan alleen de traditionele stoomtram, maar we kunnen in de paar dagen dat we hier liggen nu eenmaal niet alles zien. Wel maken we een wandeling naar kasteel Radboud vlakbij de ingang van de stadshavens.

Voor ons was het verblijf in Medemblik niet meer dan een bliksembezoek. In alle opzichten vinden we het een aanrader. Al was het alleen maar vanwege de vele eetgelegenheden. Keuze genoeg, maar als we een tip mogen geven: reserveer een tafeltje in Costas (nee, we hebben geen gratis diner gekregen.


advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie

.

Meer berichten

 • Goudse boerenkaas in Portugal

  Overnachten bij de boerderij waar Goudse boerenkaas wordt gemaakt.

  Aan de Portugese westkust in het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina bij Odemira ligt de boerderij van Frans Amt en Martine van ‘t Westende. Nog geen kilometer naar het westen beukt de Atlantische Oceaan tegen de rotsen. Deze bijzondere plek voor een melkveebedrijf is onze volgende bestemming. Hier doen we ons tegoed aan ambachtelijk […]

  Lees meer…


 • Nostalgisch tripje door de Algarve

  Kust Algarve

  In 2006 meerden we onze boot af in de marina van Portimão. Vaak hebben we langs de schitterende kust van de Algarve gezeild. Ook plaatsen als Lagos, Ferragudo, Albufeira, Villamoura en Villa Real de Sant Antonio bezochten we regelmatig. Favoriet was de ankerplaats bij Culatra, een eiland ten zuiden van Faro. Nu rijden we met…

  Lees meer…


 • Opnieuw slenteren door Sevilla

  Koetsjes in Sevilla

  Acht jaar geleden slenterden we door Sevilla. Nu we in de buurt zijn willen we deze bruisende Spaanse stad nog een keer bezoeken. Bij Dos Hermanas vinden we een camperplaats met een bushalte voor de deur. Met het openbaar vervoer ben je binnen een half uur in het centrum van Sevilla, staat op de website…

  Lees meer…


 • Via de woestijn naar La Peza

  La Peza

  Wakker worden als de zon langzaam uit de zee omhoog komt. Dat gebeurt als we in Santa Pola naar buiten kijken. Langzaam zien we een koperrode bol verschijnen. Tegelijk gaat de temperatuur snel omhoog. Vandaag willen we naar La Peza, zo’n dertig kilometer voor Granada. Tijdens de rit vergapen we ons aan het steeds ruiger…

  Lees meer…


advertentie


Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.