Spannende zeiltocht door een kapotte impeller

Spannende zeiltocht door een kapotte impeller

Als we na twee weken Marina Muiderzand achter ons laten, zit de schrik er nog steeds behoorlijk in. Die ervaring met het fonteinkruid is ons niet in de koude kleren gaan zitten. Gespannen kijken we of we de vervaarlijke groene slierten kunnen ontdekken. Dat we tijdens onze tocht naar Enkhuizen met een totaal ander probleem te maken krijgen – een kapotte impeller – kunnen we dan nog niet bevroeden.

Om geen enkel risico te lopen volgen we nauwgezet de vaargeul. Zo kunnen we het fonteinkruid vermijden. Overal zien we het groene gevaar drijven. Zelfs in de betonde geul dwarrelt af en toe een bos fonteinkruid. Verderop zien we een zeiljacht dat vast lijkt te zitten. Hoewel de zeilen bol staan, maakt de boot nauwelijks voortgang.

Overal drijft fonteinkruid

Ook op de vaarroute Amsterdam-Lelystad, die druk wordt bevaren door binnenschepen, drijft het fonteinkruid. Zo snel mogelijk weg van het Markermeer. Alleen lukt dat vandaag niet, want de wind laat het afweten. Daarom zetten we koers naar de Blocq van Kuffeler om daar voor anker te gaan.

Na een nacht waarin de rust alleen werd verstoord door honderden krijsende meeuwen zeilen we naar Enkhuizen. Hard gaat het niet, maar dat is geen probleem. We hebben de tijd. Ook nu zien we dat het fonteinkruid met een opmars bezig is.

We zetten de motor uit. Hadden we niet moeten doen.

Om toch nog een beetje tijdig in Enkhuizen te arriveren, zetten we een paar mijl voor het Naviduct de motor aan. Zoals altijd controleren we of er water uit de uitlaat komt. Geen probleem, het sputtert lekker. Straks zal dit afgelopen zijn, maar dat weten we nu gelukkig nog niet.

Bij het Naviduct hoeven we maar even te wachten totdat de sluisdeuren open gaan. In de andere kolk schuift een tachtig meter lang binnenchip naar binnen. Daar het schutten waarschijnlijk wel even zal duren, zetten we de motor uit. Hadden we dat niet moeten doen?

Als het licht op groen springt, starten we de motor, controleren we de uitlaat en…er komt geen druppel water meer uit. Langzaam scharrelen we de sluiskolk uit en zodra het kan rollen we de genua uit. Er staat nauwelijks wind en met minder dan een knoop snelheid varen we naar de ankerplek bij de Compagnieshaven. Gelukkig is daar voldoende ruimte om het anker uit te gooien.

Cees demonteert de oude impeller
Cees demonteert de defecte impeller

Zodra we liggen, zetten we de luiken van de motorruimte open zodat de motor kan afkoelen. Nu gaan sleutelen is onbegonnen werk. Eerst maar een – alcoholvrij – biertje. Waarschijnlijk is de impeller, ook wel schoepenwiel genoemd, beschadigd. Als dat het probleem is, kunnen we het zelfs op deze ankerplek oplossen, want we hebben drie reserve impellers aan boord.

Na een uurtje begint het sleutelen. Nu zit die impeller op een lastig te bereiken plaats, dus dat vergt nogal wat gymnastische inspanningen. Met de nodige inspanning lukt het om de oude impeller, althans wat er nog van over is, te verwijderen en een vers exemplaar te monteren. Motor starten en…water spuit uit de uitlaat. Tijd voor een biertje – nu een echte – om de succesvolle afloop van dit avontuur te vieren.


advertentie


Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, zeilen en ontdekken.

Lees meer…

Nieuwste berichten

 • Volop variatie in Hellevoetsluis

  Volop variatie in Hellevoetsluis

  Dat Hellevoetsluis een vestingstad is wisten we wel, maar dat je in en rond de vestingwerken zoveel kunt beleven hadden we ons nooit gerealiseerd. Ons verblijf in de stad aan het Haringvliet was een echte ontdekkingsreis. Hier kun je heerlijk wandelen rond en in de vesting of in het nabijgelegen natuurgebied, er is strand en […]

  Lees meer…


 • In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  In sneltreinvaart zeilen naar Hellevoetsluis

  Op de ankerplek bij het Stoommuseum in Medemblik waait het drie dagen stevig uit het zuidwesten. Zodra we een noordelijk windje krijgen, besluiten we naar het zuiden te zeilen. Volgens de weersverwachting staat er de komende dagen een oostelijke wind. Daar willen we van profiteren. Hellevoetsluis is onze bestemming en als de wind doet wat…

  Lees meer…


 • Voor anker bij het Stoommuseum

  Voor anker bij het Stoommuseum

  In al die jaren dat we op het IJsselmeer hebben gezeild, zijn we nog nooit in het kommetje bij het Stoommuseum in Medemblik geweest. Prachtige plek waar je beschut kunt liggen voor bijna alle winden. Strandje in de buurt. Er is zelfs een steiger waar je comfortabel uit je bijboot kunt stappen om even de…

  Lees meer…


advertentie


Eén reactie op “Spannende zeiltocht door een kapotte impeller”

 1. […] Stavoren, waar we na ons avontuur in Enkhuizen een dagje voor anker hebben gelegen, is het een bezeilde koers. In goed twee uur zijn we aan de […]

Wij zijn benieuwd naar je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.