Alicante

Op de fiets naar Alicante

Nu we de grotwoningen en de indrukwekkende kathedraal hebben bekeken, besluiten we een aantrekkelijkere plek voor de nacht te zoeken dan de inspiratieloze parkeerplaats van Guadix. Die vinden we aan het strand bij Urbanova ten zuiden van Alicante.

Eerst rijden we naar Vélez Rubio. In de tweede helft van de middag arriveren we op de camperplaats aan de rand de stad. Even overwegen we om op verkenning te gaan, maar dan besluiten we dat we in Guadix voldoende lichaamsbeweging hebben gehad. Dus, stoeltjes en tafeltje naar buiten en met een versnapering onder handbereik even bijkomen.

Ontspannen op de camperplaats in Vélez Rubio.
Ontspannen op de gratis camperplaats in Vélez Rubio.

Parkeren bij het stadion

Nadat we de volgende morgen de vuilwatertanks hebben geleegd en de drinkwatertank hebben gevuld, zetten we koers naar Cartagena. Daar zijn we eerder geweest, maar de camperplaats waar we toen stonden vinden we niet voor herhaling vatbaar. Daarom zetten we de camper bij het voetbalstadion.

Ovenachten bij het voetbalstadion in Cartagena.
Ovenachten bij het voetbalstadion in Cartagena.

In tegenstelling tot wat we verwachten, is het hier ’s nachts heerlijk rustig. Ook voelen we ons veilig; regelmatig komt de Policia Local langs en we staan volop in het licht. Voordeel is ook dat we te voet naar de jachthaven kunnen. Daar bezoeken we vrienden die er met hun boot liggen.

Nadat ik de volgende morgen bij een wat kwarrige juffrouw een verse baquette heb gescoord, rijden we naar Urbanova. Als we daar aan het einde van de middag bij aankomen is er nog plaats genoeg. Dat zal het komende weekend anders worden. Campinggedrag is hier niet toegestaan, maar we kunnen de stoelen een meter of tien verderop op het strand zetten. En op de fiets naar Alicante.

Verboden voor caravans

Zodra we op de camperplaats aankomen raken we even in verwarring. Er staat een bord met de afmeting van een flinke eettafel. Dat vermeldt dat het verboden is hier een caravan te parkeren. Zou dat ook voor campers gelden, vragen we ons af. Navraag bij enkele medecamperaars stelt ons gerust: hier mag je staan.

Dat wordt overduidelijk als in de aanloop naar het weekeinde tientallen campers een plekje zoeken op deze aantrekkelijke locatie. Later horen we dat de gemeente Elche waar deze plek onder valt geen actief handhavingsbeleid hanteert.

Aan het strand bij Urbanova.
Aan het strand bij Urbanova.

Dit is een droomplekje

Laten we ons er maar niet druk over maken. Dit is een droomplekje: aan het strand, uitzicht op zee met Alicante aan de noordkant en een heuvelachtige kustlijn aan de zuidzijde. Faciliteiten ontbreken, maar dat is voor ons, en we veronderstellen voor de meeste campers, geen probleem. Met een Spaans biertje in de ene en onze variant van de tapas in de andere hand wachten we op het strand tot de duisternis invalt.

Verschillende keren zijn we in Alicante geweest, maar we kunnen nu de verleiding niet weerstaan om deze bruisende stad opnieuw te bezoeken. Na het ontbijt stappen we op de fiets en rijden we de zeven kilometer naar het centrum van de stad. Vrijwel de gehele route kunnen we gebruik maken van het fietspad langs de kust. Wel moeten we een paar keer de drukke weg oversteken, maar dat hoort bij het Spaanse fietsenplan waarbij de route aan de ene dan weer aan de andere kant loopt.

Genoeg te ontdekken

In de 'paddestoelenstraat' in Alicante vind je tal van winkels en restaurants.
In de ‘paddestoelenstraat’ in Alicante vind je tal van winkels en restaurants.

Eigenlijk is één dag niet voldoende om alle bezienswaardigheden van Alicante te ontdekken. Vandaag beperken we ons na de fietstocht tot een wandeling door de oude binnenstad. Wel nemen we ruimschoots de tijd voor een lunch op een van de vele terrasjes op de boulevard.

Wie meer tijd uittrekt om Alicante te verkennen, hoeft zich niet te vervelen. Niet alleen is het een levendige stad, er is ook genoeg te zien. Hieronder staan de zogeheten highlights.

 • Hoewel het een stevige wandeling is, mag een bezoek aan het kasteel van Santa Barbara niet ontbreken in de city tour. Vanaf deze middeleeuwse vesting hoog op een berg heb je een prachtig uitzicht over de stad en de zee.
 • Over de Explanada de España, een elegante promenade langs de kust, kun je heerlijk wandelen in de schaduw van de palmbomen. Er zijn volop terrasjes. Ook kun je eindeloos snuffelen bij de talrijke marktkraampjes.
 • Heb je belangstelling voor de prehistorische, Iberische, Romeinse en middeleeuwse geschiedenis van Alicante dan is een bezoek van het archeologisch museum aan te bevelen.
 • Nog wat energie over? Maak dan een wandeling door het Casco Antiguo, het oude centrum van de stad met witgekalkte huizen en geplaveide straatjes.
Gemeentehuis van Alicante.
Gemeentehuis van Alicante.

Strand, duiken en zeilen

Alicante heeft ook een groot zandstrand, het strand van San Juan omgeven door tal van terrasjes. Nog niet uitgekeken? Maak dan een wandeling naar de Cabo de Huerta, de kaap tussen de stranden van Albufereta en San Juan die de baai van Alicante begrenst. Met rotsachtige inhammen en kristalhelder water is het een ideale locatie om te duiken. Ook kun je een wandeling maken over een prachtig natuurpad. Hier vind je de vuurtoren en er staat een moskee.

Strand van Alicante. Op de achtergrond het kasteel van Santa Barbara.
Strand van Alicante. Op de achtergrond het kasteel van Santa Barbara.

Tijdens een van mijn eerdere bezoeken aan Alicante heb ik een bezoek gebracht aan het Ocean Race Museum. Wat mij betreft een aanrader. Het is een interactieve ruimte die de geschiedenis en de technologie van de zeilrace rond de wereld laat zien, vanaf 1973 tot nu.

Het museum, voorheen het Volvo Ocean Race Museum, bevindt zich in de haven van Alicante, naast het Paseo Volado. Het museum heeft een Race Control waar de boten worden gevolgd tijdens de race, een simulator waar je kunt ervaren hoe het is om aan boord te zijn, en een tijdelijke tentoonstelling over de geschiedenis van Spanje in de Ocean Race.

Alicante en de Ocean Race zijn nauw met elkaar verbonden.
Alicante en de Ocean Race zijn nauw met elkaar verbonden.

Onvergetelijke zonsopkomst

Even terug naar de camperplaats. In sommige recensies staat dat er geluidsoverlast van vliegtuigen kan zijn. Inderdaad, het vliegveld van Alicante ligt hemelsbreed maar een paar kilometer landinwaarts. Natuurlijk hoor je dan af en toe een vliegtuig, maar overlast…nee, niet echt.

Mocht Alicante in je reisplan zijn opgenomen, trek dan zeker een paar dagen uit voor een bezoek aan de stad. Op de camperplaats bij Urbanova sta je echt op een A1-locatie. Na je stedentrip kun je hier heerlijk bijkomen van alle vermoeienissen. En, vergeet vooral niet een keer bijtijds op te staan. Hier een zonsopkomst gadeslaan vanaf het strand of vanuit de cabine van je camper zal in je geheugen gegrift blijven.

Zonsondergang bij Urbanova.
Van de zonsopkomst hebben we geen foto, maar de zonsondergang bij Urbanova mag er ook zijn.

Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


AdvertentieMeer berichten

 • Uitstapje naar bruisend Altea

  Uitzicht vanaf de oude stad van Altea.

  Onze reisplannen waren anders, maar we aarzelen nooit om onze route bij te stellen als dat nodig is. Zo komen we opnieuw terecht in Altea. Daar vinden we na afloop van de weekmarkt een plaatsje op een van de gratis camperplekken op korte afstand van de boulevard en het oude centrum. Tijdens ons verblijf op…

  Lees meer…


 • Bochtige route door de bergen

  Moraira

  Even lijkt het weer ons minder goed gezind, maar in de zon en uit de wind is het aan de kust prima uit te houden. Dat merken we als we in Moraira arriveren. Vandaar maken we een tussenstop in Albir en staan we een paar dagen in Pego. Via een prachtige bergroute belanden we in…

  Lees meer…


 • Varen onder de grond in Vall d’Uixo

  Coves de Sant Josep.

  Als je tientallen jaren je vrije tijd op boten hebt doorgebracht, blijft het water trekken. Nog niet eerder maakten we een vaartocht in de ingewanden van de aarde zoals in de grotten van La Vall d’Uixo. Ook zetten we twaalfduizend stappen om een kasteel in Onda te bezoeken, maken we een tussenstop in Les Coves…

  Lees meer…


 • Terug in de tijd in Besalú

  Besalu, Spanje

  Vaak hebben we gelezen over de verborgen parels in Catalonië. Nu het toeristenseizoen nog niet is losgebarsten besluiten we op zoek te gaan naar die historische schatten. Zo belanden we in Besalú, een eeuwenoud stadje aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen. Besalú is een schilderachtige stadje in…

  Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.