Wachten op gunstige wind

Nomas in Amsterdam Marina

Zelfs in Nederland kan het soms nodig zijn gebruik te maken van een ‘weather window’. Na een spoedreparatie aan het motorpaneel – we moesten als een speer van Lelystad naar Loosdrecht om een vitaal onderdeel te bemachtigen – kunnen we rond een uur of zes eindelijk weg.

Nadat de wind de hele dag stevig had doorgestaan, is er nog nauwelijks een zuchtje te bekennen als wij de trossen losgooien. Dat wordt dus motoren richting Amsterdam, hoewel de Centrale Meldpost IJsselmeergebied voortdurend aangeeft dat er een stevige oostenwind gaat waaien.

Amsterdam

Na een uurtje kunnen we toch zeil zetten en met een voorzichtige vijf knopen zeilen we richting Amsterdam. En dan zit het ineens allemaal heel erg mee. De Schellingwoudebrug gaat omhoog als wij er aan komen en een van de kolken van de Oranjesluizen staat al open.

Ankie aan het roer van de Nomas in Amsterdam

We varen door een nachtelijk Amsterdam naar de nieuwe jachthaven (Amsterdam Marina) waar het even zoeken is naar een geschikt plekje. Het is nauwelijks voor te stellen dat we hier in een wereldstad liggen, naast een scheepswerf. Het is uitgestorven en stil.

Windguru

In de loop van de nacht trekt de wind weer behoorlijk aan. De voorspellingen van Windguru komen uit. Tijdens buien noteren we windstoten van tegen de dertig knopen. De Ronde om Texel wordt afgelast vanwege de harde wind; de meeste deelnemers aan de Ronde om Noord-Holland zijn binnen als de zuidwester stevig doorzet. Wij wachten in Amsterdam tot het volgende ‘weatherwindow’.

Geplaatst in Het logboek en getagd met .

2 reacties

  1. Eindelijk aan de lange reis richting Suriname begonnen :). En wat een leuke foto met op de achtergrond oude collega’s zie ik. Enig idee welk schip van Spliethoff het is, iets met een “E” aan het begin van de naam zo te zien.

    • Ha Benjamin, inderdaad, we liggen op stootgaren. Aan het einde van de middag gaan we naar IJmuiden om dan door te varen zolang de wind gunstig is. Als het een beetje meezit kunnen we halverwege de week voorbij Wight zijn. Naast ons ligt de Emmagracht. Ik moest je de groeten doen van je ex-collega’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.