Prijsuitreiking na een zeilwedstrijd

Schitteren door afwezigheid

Prijsuitreiking na een zeilwedstrijd

Onlangs werd ik uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking na afloop van een groot zeilevenement. Niet alleen mocht ik met een versnapering in de hand met de deelnemers terugblikken op een enerverende wedstrijd, samen met een lokale bestuurder werd ik op het podium verwacht om een aantal prijzen te overhandigen en de winnaars geluk te wensen.

Toen iemand van het organisatiecomité de naam van een van de winnende teams bekendmaakte, bleef het stil op het podium. Blijkbaar vonden die deelnemers het niet nodig naar de bekendmaking van de uitslagen en de overhandiging van de prijzen te komen. Ook andere prijswinnaars schitterden door afwezigheid.

Minachting

Dergelijk gedrag stoort mij. Het was mij al vaker opgevallen dat het niet voor alle deelnemers aan een zeilwedstrijd usance is ook aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking. Ik vind dat een minachting voor de vele vrijwilligers die geheel belangeloos druk in de weer zijn om een vlekkeloos evenement neer te zetten.

Zeilwedstrijden, groot en klein, kunnen alleen worden georganiseerd dankzij de inzet van vrijwilligers. Mensen die zelf hun boot in de box of op de kant laten liggen voor het plezier van anderen. Zij nemen verantwoordelijkheid, steken hun nek uit en getroosten zich veel moeite om alles in goede banen te leiden. Is het dan teveel gevraagd om, al is het maar uit waardering voor de inspanningen van deze mensen, naar de prijsuitreiking te komen?

Warm applaus

Al eerder heb ik mij hier druk om gemaakt, maar het viel mij destijds op dat er nauwelijks reacties uit de zeilerswereld kwamen. Eentje sprong toen wel in het oog. Ik zal ‘em u niet onthouden. “Ik heb al zoveel van die bekers en andere handel gekregen, daar zit ik echt niet meer op te wachten”, luidde het argument. Tsja, denk ik dan.

Laten we vanaf nu afspreken, dat we de organisatoren van een zeilevenement niet meer in de kou laten staan. Dus, wie op de wedstrijdbanen te vinden is, verschijnt ook bij de prijsuitreiking. En standaard een warm applaus voor iedereen die er tijd en energie in steekt om zijn medezeilers te plezieren.

Deze column verscheen eerder in Zeilen (augustus 2014)

De foto dient slechts ter illustratie en heeft geen directe relatie met de tekst.


NOMAS nieuwsflits

MIS NIETS MET ONZE GRATIS DIGITALE NIEUWSBRIEF 

Met een abonnement op NOMAS nieuwsflits blijf je op de hoogte van onze belevenissen en krijg je tips over onze trips.

Deel dit bericht


Ankie en Cees

Ankie en Cees.
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…


Advertentie

Meer berichten

  • Spektakel in Oudenaarde

    Middeleeuws spektakel in Oudenaarde.

    In het Vlaamse Oudenaarde belanden we geheel onverwacht in een historisch spektakel. Onder grote belangstelling wordt het bewogen leven van Margaretha van Parma uitgebeeld. Niet alleen is het een kleurrijk schouwspel, ook krijgen we een smeuïg lesje geschiedenis. Of dat nog niet genoeg is, vinden we een gratis overnachtingsplaats aan de oever van de Schelde.…

    Lees meer…


  • Fietsend naar Cap Fréhel

    Vuurtoren Cap Fréhel

    Voordat we naar Cap Fréhel rijden, maken we een tussenstop in Saint-Cast le Guildo. Dit is met recht één van de mooiste gratis camperplaatsen waar we ooit hebben gestaan. Hier raken we nauwelijks uitgekeken, want eb en vloed zorgen voortdurend voor een ander schouwspel. Elk moment van de dag is het indrukwekkende panorama anders. Dat…

    Lees meer…


  • Intra-Muros de Saint-Malo

    Saint-Malo

    Wanneer je door de geplaveide straten van de Intra-Muros de Saint-Malo loopt, voel je bijna de eeuwenoude zeevaardersgeest die nog steeds in de lucht hangt. Deze kuststad in Bretagne heeft door de jaren heen vele gezichten gekend: van kapersbolwerk tot toeristische trekpleister. Toch heeft Saint-Malo zijn robuuste charme behouden, met zijn imposante stadsmuren, indrukwekkende geschiedenis…

    Lees meer…


  • Le Mont Saint-Michel

    Le Mont Saint-Michel, gelegen in het Franse Normandië, is een van de meest iconische historische locaties ter wereld. De rotsachtige eilandgemeente, met als kroon een indrukwekkende abdij, ligt in een getijdengebied. Soms omringd door water danweer omgeven door drooggevallen land. In 1979 erkende de UNESCO Le Mont Saint-Michel als werelderfgoed vanwege de unieke architectuur, de…

    Lees meer…


advertentie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.