Harpje zonder muziek

foto.jpg

Nadat de Nomas in het najaar op het droge werd gezet, hebben we vrijwel alle lijnen en losse onderdelen verwijderd. Aan de giek hangen drie blokken waar de grootschoot doorheen loop. Ze zijn bevestigd met een harpje. Een solide constructie, zou je denken. Dat blijkt dus niet zo te zijn.

Bij een inspectie van de boot, het heet tenslotte hard gewaaid de laatste dagen, zag ik bij toeval een van de blokken op het dek liggen. Nadere inspectie leerde, dat het harpje waaraan dit blok was bevestigd, spontaan was afgebroken. Blijkbaar heeft het blok voortdurend in de wind gebungeld en heeft de as van het harpje het door de constante slingering begeven.

Zou het kunnen, dat een harp met een blok zonder dat er spanning op staat meer te lijden heeft dan wanneer de schoot strak staat aangespannen? Ik ga eens op onderzoek uit.

Getagd . Bladwijzer de permalink.

Over Cees van Dijk

Cees werkte als hoofdredacteur bij een grote uitgeverij. Nu werkt hij freelance voor verschillende kranten, schrijft en redigeert hij teksten, organiseert hij schrijfcursussen en -workshops, geeft hij teksttrainingen en begeleidt hij auteurs. Zie www.ceesvandijk.nl.

Wij zijn benieuwd naar uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.