Muzikanten op de markt in Xaló.

Camper keuren en de markt op

Veertien dagen geleden landden we op het vliegveld van Alicante. In de late namiddag arriveerden we op Camperplaats Costa Blanca in l’Alfaz del Pi. Tijd dus voor een terugblik, want we zijn behoorlijk druk geweest met van alles en nog wat. Hoogtepunt was ongetwijfeld de jaarlijkse APK van onze camper die we dit keer in Benidorm lieten verrichten. Ook de verschillende markten met muziek die we bezochten, mogen niet onvermeld blijven.

Op de camperplaats stond onze trouwe camper al klaar voor gebruik. Onze zoon, die hier in de buurt woont, had niets aan het toeval overgelaten en ons mobiele onderkomen bedrijfsklaar gemaakt. Watertank gevuld, verse gasfles en de koelkast voorzien van spijs en drank. Wat een service!

CamperparkCosta Blanca in l’Alfaz del Pi.
Onze camper staat klaar op het camperpark in l’Alfaz del Pi.

Vorig najaar en twee jaar geleden stonden we op dezelfde camperplaats en het voelt vertrouwd om hier weer terug te zijn. Ook het weer speelt mee: blauwe luchten, volop zon en een aangename temperatuur. Dat is wat anders dan de grauwe, grijze, koude en natte dagen die we in Nederland achter ons hebben gelaten.

APK in Benidorm

Hoogtepunt van onze eerste week in l’Alfaz del Pi wordt de keuring van onze camper. Nederlandse auto’s kunnen onder andere in Sevilla en in Benidorm worden gekeurd. Daar we op slechts een paar kilometer staan van de plaats waar in de jaren zestig van de vorige eeuw het vakantievieren is uitgevonden, kiezen we voor Benidorm. Daar bevindt zich het MOT-station, de instantie die voor de overheid de keuringen uitvoert.

Hoewel we al hadden begrepen dat je gewoon achter in de rij kunt aansluiten, kiezen we er voor een afspraak te maken. Dat gaat niet via de website, want die accepteert geen Nederlandse kentekens. Dan maar even naar het kantoor om datum en tijdstip van de APK vast te leggen. Al op vrijdag kunnen we terecht. Om 10.00 uur worden we verwacht.

‘t Blijft spannend, zo’n APK

Ruim voor tien uur sluiten we die ochtend aan in de rij voor degenen die een afspraak hebben. Stapje voor stapje schuiven we naar de baan waar de keuring gaat gebeuren. Een vriendelijke meneer, die zijn best doet ons in het Engels duidelijk te maken wat er van ons wordt verwacht, begint met de controle van de lichten, de ruitenwissers en nog een aantal zaken die horen bij de jaarlijkse APK.

Camper voor de APK in Benidorm.
In Benidorm ondergaat onze camper de jaarlijkse APK.

Zodra we iets opschuiven, wordt het ineens spannend. Onze Spaanse gastheer beduidt dat Ankie met hem mee moet komen naar het kantoor. De schrik slaat ons om het hart. Nog niet eens begonnen aan de testen en nu al foute boel? Gespannen wacht ik af. Natuurlijk duurt het naar mijn gevoel allemaal veel te lang.

Uitlaatgas, schokdemper en meer

Na ruim tien minuten verschijnt Ankie weer met de keurmeester. Wat blijkt: bij het aanmelden en betalen hebben we de verkeerde papieren gekregen. Nu de administratie in orde is, kunnen we verder. Uitlaatgas, schokdemper, stuurinrichting, chassis en meer worden aan een inspectie onderworpen. Hoewel we de Spaanse aanwijzingen niet altijd direct begrijpen, worden we steeds op een vriendelijke manier op weg geholpen.

Binnen een half uur is de beproeving ten einde. Blijkbaar zijn er geen bijzonderheden, want na een paar minuten krijgen we een Spaans keuringsrapport en – daar gaat het uiteindelijk om – een bewijs dat onze camper is goedgekeurd. Dit RDW-formulier is gelijk aan het document dat je in Nederland krijgt.

Naar de markt en klussen

Als ik ‘s avonds op de website van de RDW kijk, zie ik dat onze camper keurig is afgemeld. We kunnen er dus weer een jaar tegen. Kosten: ruim 140 euro. Inderdaad een stuk duurder dan in Nederland, maar dat komt doordat er administratiekosten in rekening worden gebracht daar het een Nederlandse auto betreft en er extra handelingen moeten worden verricht.

Snuffelen op de markt in Xaló.
Snuffelen op de markt in Xaló.

Nu dit allemaal achter de rug is, gaan we met een gerust hart op pad. We beginnen met een bezoek aan de weekmarkt in l’Alfaz del Pi. Daar vinden we een heerlijke ham en een bijzonder smakelijke paté. De dag erna gaan we naar de rommelmarrkt in Xaló en op zondag bezoeken we een onvervalste Rasto, een Spaanse vlooienmarkt, in Albir.

Na deze uitstapjes wordt het tijd voor de klusjes die al lang op het programma staan. Nu gebruiken we namelijk de omvormer om de telefoons, de tablet en de horloges op te laden. Dat wil ik veranderen door een USB-contact te installeren. Dat plan ligt al een tijd op de plank dus als de zon even verstek laat gaan, wordt het tijd om in actie te komen.

Installatie van een zekeringkastje.
Op een regenachtige dag neem ik het boordnetwerk onderhanden.

Ankie en Cees

Ankie en Cees van Dijk
Ankie en Cees van Dijk.

Onderweg naar bekende en onbekende bestemmingen. Ankie en Cees van Dijk reizen, ontdekken en bloggen.

Lees meer…

NOMAS nieuwsflits

Blijf op de hoogte van onze belevenissen en ontvang gratis tips over onze trips.


Advertentie

Meer berichten

 • Camper keuren en de markt op

  Muzikanten op de markt in Xaló.

  Veertien dagen geleden landden we op het vliegveld van Alicante. In de late namiddag arriveerden we op Camperplaats Costa Blanca in l’Alfaz del Pi. Tijd dus voor een terugblik, want we zijn behoorlijk druk geweest met van alles en nog wat. Hoogtepunt was ongetwijfeld de jaarlijkse APK van onze camper die we dit keer in […]

  Lees meer…


 • NOMAS op Reis in beeld

  Camper Chausson Welcome 95

  Vandaag staan we aan de vooravond van het vervolg van onze camperreis door Spanje, Portugal, Frankrijk en België. Een gedetailleerd reisplan hebben we niet, wel hebben we een paar grote lijnen uitgezet. Eerst blijven we in Albir (Spanje) omdat onze camper moet worden gekeurd (APK). Dat kan gebeuren in Benidorm. Als dat achter de rug…

  Lees meer…


 • Ontelbare palmbomen in Elche

  Elche, Spanje

  Na het bezoek aan Cartagena en de korte stop bij het Mar Menor beginnen we aan de voorlopig laatste fase van ons camperavontuur. Nog een paar ‘haltes’ en dan arriveren we op het eindstation: l’Alfaz del Pi. Daar bereiden we onze camper voor op een kort afscheid, want wij vliegen naar huis. Begin volgend jaar…

  Lees meer…


 • Stapsgewijs naar verrassend Cartagena

  Camper bij de jachthaven van Almerimar.

  Lang hebben we er naar uitgekeken, hooggespannen zijn onze verwachtingen. Cartagena, een bolwerk van eeuwenoude geschiedenis, een stad die tot de verbeelding spreekt. Daar moeten we naartoe. Daarom rijden we na onze stop bij de jachthaven van Almerimar stapsgewijs naar een camperplaats aan de rand van een van de belangrijkste havensteden van Spanje. Worden onze…

  Lees meer…


advertentie


2 reacties op “Camper keuren en de markt op”

 1. […] weken verblijven we nu op de camperplaats in l’Alfas del Pi. Dat is langer dan de bedoeling was, maar het bevalt ons hier goed. Bovendien […]

 2. Greet Colijn avatar

  Doen jullie goed ,( bijna) niks moet ,alles mag
  Groetjes en liefs Toon&Greet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.