Veertien dagen geleden landden we op het vliegveld van Alicante. In de late namiddag arriveerden we op Camperplaats Costa Blanca in l’Alfaz del Pi. Tijd dus voor een terugblik, want we zijn behoorlijk druk geweest met van alles en nog wat. Hoogtepunt was ongetwijfeld de jaarlijkse APK van onze camper die we dit keer in Benidorm lieten verrichten. Ook de verschillende markten met muziek die we bezochten, mogen niet onvermeld blijven.
Op de camperplaats stond onze trouwe camper al klaar voor gebruik. Onze zoon, die hier in de buurt woont, had niets aan het toeval overgelaten en ons mobiele onderkomen bedrijfsklaar gemaakt. Watertank gevuld, verse gasfles en de koelkast voorzien van spijs en drank. Wat een service!
Vorig najaar en twee jaar geleden stonden we op dezelfde camperplaats en het voelt vertrouwd om hier weer terug te zijn. Ook het weer speelt mee: blauwe luchten, volop zon en een aangename temperatuur. Dat is wat anders dan de grauwe, grijze, koude en natte dagen die we in Nederland achter ons hebben gelaten.
APK in Benidorm
Hoogtepunt van onze eerste week in l’Alfaz del Pi wordt de keuring van onze camper. Nederlandse auto’s kunnen onder andere in Sevilla en in Benidorm worden gekeurd. Daar we op slechts een paar kilometer staan van de plaats waar in de jaren zestig van de vorige eeuw het vakantievieren is uitgevonden, kiezen we voor Benidorm. Daar bevindt zich het MOT-station, de instantie die voor de overheid de keuringen uitvoert.
Hoewel we al hadden begrepen dat je gewoon achter in de rij kunt aansluiten, kiezen we er voor een afspraak te maken. Dat gaat niet via de website, want die accepteert geen Nederlandse kentekens. Dan maar even naar het kantoor om datum en tijdstip van de APK vast te leggen. Al op vrijdag kunnen we terecht. Om 10.00 uur worden we verwacht.
‘t Blijft spannend, zo’n APK
Ruim voor tien uur sluiten we die ochtend aan in de rij voor degenen die een afspraak hebben. Stapje voor stapje schuiven we naar de baan waar de keuring gaat gebeuren. Een vriendelijke meneer, die zijn best doet ons in het Engels duidelijk te maken wat er van ons wordt verwacht, begint met de controle van de lichten, de ruitenwissers en nog een aantal zaken die horen bij de jaarlijkse APK.
Zodra we iets opschuiven, wordt het ineens spannend. Onze Spaanse gastheer beduidt dat Ankie met hem mee moet komen naar het kantoor. De schrik slaat ons om het hart. Nog niet eens begonnen aan de testen en nu al foute boel? Gespannen wacht ik af. Natuurlijk duurt het naar mijn gevoel allemaal veel te lang.
Uitlaatgas, schokdemper en meer
Na ruim tien minuten verschijnt Ankie weer met de keurmeester. Wat blijkt: bij het aanmelden en betalen hebben we de verkeerde papieren gekregen. Nu de administratie in orde is, kunnen we verder. Uitlaatgas, schokdemper, stuurinrichting, chassis en meer worden aan een inspectie onderworpen. Hoewel we de Spaanse aanwijzingen niet altijd direct begrijpen, worden we steeds op een vriendelijke manier op weg geholpen.
Binnen een half uur is de beproeving ten einde. Blijkbaar zijn er geen bijzonderheden, want na een paar minuten krijgen we een Spaans keuringsrapport en – daar gaat het uiteindelijk om – een bewijs dat onze camper is goedgekeurd. Dit RDW-formulier is gelijk aan het document dat je in Nederland krijgt.
Naar de markt en klussen
Als ik ‘s avonds op de website van de RDW kijk, zie ik dat onze camper keurig is afgemeld. We kunnen er dus weer een jaar tegen. Kosten: ruim 140 euro. Inderdaad een stuk duurder dan in Nederland, maar dat komt doordat er administratiekosten in rekening worden gebracht daar het een Nederlandse auto betreft en er extra handelingen moeten worden verricht.
Nu dit allemaal achter de rug is, gaan we met een gerust hart op pad. We beginnen met een bezoek aan de weekmarkt in l’Alfaz del Pi. Daar vinden we een heerlijke ham en een bijzonder smakelijke paté. De dag erna gaan we naar de rommelmarrkt in Xaló en op zondag bezoeken we een onvervalste Rasto, een Spaanse vlooienmarkt, in Albir.
Na deze uitstapjes wordt het tijd voor de klusjes die al lang op het programma staan. Nu gebruiken we namelijk de omvormer om de telefoons, de tablet en de horloges op te laden. Dat wil ik veranderen door een USB-contact te installeren. Dat plan ligt al een tijd op de plank dus als de zon even verstek laat gaan, wordt het tijd om in actie te komen.
Geef een reactie