Volendam: ruimte in overvloed

Nomas in Volendam

Minstens vijftien jaar geleden is het dat we met onze boot in Volendam waren. In 2006, vlak voordat we naar Portugal vertrokken, zijn we nog even bij Schokker geweest om een zonnetent te laten aanmeten. Maar echt als passant, nee dat is lang geleden.

Slecht weer

Nu onze plannen om bij IJmuiden bakboord uit te gaan vanwege het aanhoudende slechte weer een andere wending krijgen, is Volendam een  prima plek om een nachtje te verblijven. Het is er opvallend rustig, om niet te zeggen vrijwel verlaten, als we aan het einde van de middag vanuit Hoorn arriveren. Geen wonder, want wie gaat er nou zeilen bij deze herfstachtige omstandigheden.

Herinnering aan Volendam

In onze herinnering was de haven altijd overvol. Zonder uitzondering lagen de boten de dicht opeengepakt afgemeerd. Bussen vol toeristen deden het oude vissersplaatsje aan. En op de hoek van de parkeerplaats stond een pseudoparkeerwachter in Volendammer klederdracht.

Nu is alles anders. Toeristen zijn gehuld in poncho’s en staan kleumend voor de etalages. De parkeerwachter kunnen we niet ontdekken en op de hoek bij de haven is nu een shoarmatent gevestigd.

De Dijk

Op de kade – de Dijk – wandelen zoals gewoonlijk drommen toeristen. Schuilend onder hun paraplu’s vergapen zij zich aan de uitstalling van de toestistenwinkels. En de visstenten. Die doen ook goede zaken. ‘s Avond belanden wij in een uitspanning die normaal gesproken afgeladen vol zit. Deze keer niet. Een Russische vader met zijn zoon, een jong stel waarvan zij Engels spreekt en twee dames van middelbare leeftijd. Maar de ongecompliceerde maaltijd met patat en vis smaakt uitstekend.

Geplaatst in Het logboek en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.